Реклама / Ads
65| 6838 |26.11.2020 НОВИНИ

Адекватни ли са управляващите? Дариткова категорична: Ние носим отговорност!

.
д-р Даниела Дариткова, лидер на ПГ на ГЕРБ
Адекватно ли действат управляващите? Този въпрос бе отправен към шефът на депутатите на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в ефира на Българската национална телевизия. Отговорът бе познат - лесно е да се критикува отстрани, властта носи отговорност.
 

"Винаги е по-лесно да се критикува, отколкото да предприемаш действия. Да, ние носим цялата отговорност. Затова бяхме отговорни да не предизвикаме парламентарна, политическа и икономическа киза в този момент", отсече Даниела Дариткова.

 

По думите й мерките са належащи и са с цел да се ограничи разпространението на вируса и възможността за заразяване, за да се намали натиска на здравната система и пациентите да получават адекватна грижа.

 

Дариткова помоли да не се описва апокалиптичната картина с "компилация от нещастно представени случаи". Става дума за поредицата от скандали, един от които с починалите пациенти на стълбите на болницата в Пловдив. Двама издъхнаха след усложнения от COVID-19 докато чакат хоспитализация. Лечебното заведение го определи като "логистичен проблем".

 

"Системата днес също е излекувала рекорден брой хора. Системата се справя с това да се грижи интензивно за над 400 пациенти. Трябва да бъдат анализирани тези случаи, но те са единични. Нека не анонсираме само тези, при които поради едни или други обстоятелства има трагично стечение на събитията. COVID не подминава никого и няма предпочитания. Много загубиха свои близки. Вярвам, че скептицизмът в обществото ще се обърне, за да предпазим себе си и здравната система", обясни още д-р Дариткова.

Случващото се у нас в момента обаче извади наяве трупаните с години проблеми в здравната ни система. Това призна и Дариткова, но призова още да не се правят анализи, защото "не е времето за това". Проблемът обаче е, че в момента с предвиденото в бюджета за догодина пари ще бъдат наляти в една нереформирана система.

 

"Факт е, че медиците напускат, защото заплащането е недостатъчно. Да, някои реформи бяха забавени. Да, сега се изтъкват проблеми, за които във времето било то заради политизиране или други несъвършенства не бяха взети навременни решения. Но сега не е моментът да анализираме ситуацията и да търсим винавни. Това трябва да е после - изводи трябва да направим категорично", посочи д-р Дариткова.

 

Конституцията и беше ли това маньовър на властта

 

"В рамките на нашето предложение за свикване на Велико народно събрание и нов обществен договор ние направихме нарочна комисия, която да представи проекта пред Венецианската комисия. Сами потърсихме нейното мнение. След като не получихме подкрепа и от останалите парламентарни сили, решихме, че трябва да се премине към гласуване. Такова решение не се взе. Това не беше тупане на топката. Имаме мнозинство. Нямахме нужда от "политически трик". Търсихме отговор на исканията на обществото за промяна. оставката бе предвидена тогава, когато се вземе решение за свикване на ВНС. Това означаваше рестарт на държавата. Това намерение се провали и продължаваме да управляваме в рамките на мандата", отсече още Дариткова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5222 |23.11.2020 Бизнесът: Локдаунът да е придружен с адекватни и навременни икономически мерки . 21| 4579 |21.11.2020 И Дариткова доволна: Ние имаме достатъчно добра реакция на заболяването . 20| 9172 |19.11.2020 Мартин Димитров: Очевидно д-р Дариткова предпочита да остане плазмодий . 32| 5109 |19.11.2020 Дариткова: Коя система в Европа беше подготвена за тази здравна криза?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads