Реклама / Ads
9| 6167 |20.07.2019 НОВИНИ

Адв. Лулчева за избора на главен прокурор: Отново ще сме в ситуацията на ”ти си го избра”

.
Адвокат Ина Лулчева
Висшият съдебен съвет стартира процедура за избор на нов главен прокурор. Крайният срок за издигането им е 29 юли. За първи път след промените се очертава предпочитанието новият обвинител номер 1 да бъде избран от средите в прокуратурата, а не както до сега - да бъде външен за държавното обвинение човек.
 

"За мен това няма да се осъществи и за съжаление, според мен, отново ще бъдем изправени в ситуацията на "ти си го избра" и кой го посочи."  коментира адвокат Ина Лулчева пред БНТ.

 

Очакванията към кандидатите се оказват високи и от страна на обществото, съобщава телевизията.  Проучване на Европейския институт за изследвания и анализи показва, че хората искат за главен прокурор професионалист, а не политически обвързана фигура. Политическата независимост е и едно от изисквания на закона, които ВСС трябва да следи под лупа по време на избора.

 

"Много бих се надявала да се издигне човек, който няма да има нужда да обяснява нито предходното си поведение, нито имуществото си, нито сделки на свои близки и познати, въобще няма да буди съмнение в интегритета му.", коментира още адв. Лулчева.


"Прокуратурата няма тези съпротивителни сили, за да се изправи срещу статуквото, което установява, че от 1992 година ние знаем всеки главен прокурор защо е избиран. И то не е защото е бил подчинен на Закона и правото.", каза още тя.

 

Процедурата за избор на нов главен прокурор ще продължи 100 дни. Висшият съдебен съвет я стартира възможно най-рано - почти половин година преди да изтече мандата на Сотир Цацаров. Аргументът е кандидатите да бъдат обявени възможно най-рано и да има време да се разбере както възможно най-много за тях и професионалният им път, така и за вижданията им за развитието на прокуратурата през следващите 7 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6339 |20.07.2019 Нинова захапа Борисов за подкрепата му за Кьовеши за европейски главен прокурор . 4| 4162 |18.07.2019 Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор . 1| 4013 |18.07.2019 Внасят се първите предложеия във ВСС за главен прокурор . 8| 4768 |16.07.2019 Член на ВСС: Трима ще са кандидатите за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads