Реклама / Ads
1| 4929 |21.02.2019 НОВИНИ

Адвокати: ВАдвС е скъпо платен и бездействащ орган, който е в пълен конформизъм с властта

.
Георги Гайдаров и Велислав Величков
Някой приема закон, а ние в последни ден се събираме с този, който прилага закона, за да се разберем да не го изпълняваме, вместо да поискаме незабавно промяна в закона и да подадем конституционна жалба. Имаме един скъпо платен, бездействащ представляващ орган, който работи в абсолютен конформизъм с властта, а това е най-опасното.
 

Така коментираха броженията в адвокатурата в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“  адвокатите Георги Гайдаров и Велислав Величков. Юристите призоваха за подкрепа на протеста им, който ще започне в петък, в 16 часа, на улича „Калоян“ 1А в София, където се намира Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) и ще продължи пред Съдебната палата.

 

Адвокат Величков  заяви, че „бунт“ е най-общо казано това което вълнува всички в адвокатската професия. Най-важното е, че някой се опитва да ограничи свободата и независимостта на адвокатурата, а от там да постави в много опасно положение всички български граждани. Ако адвокатите не са свободни и не са независими, ако трябва да докладват някъде какво им говорят клиентите ние вече говорим за държавна адвокатура, която е командвана от държавните служби, не от публичната власт.

 

„Взаимоотношенията между клиент и адвокат са като тези между пациент и лекар или между свещеник и човек, който е отишъл на изповед. Ако може тайната власт в една държава се намесва в доверителните отношения когато и както прецени и да ги използва когато и както прецени, тогава вече нямаме правова и демократична държава, тогава имаме откровена диктатура“, каза още юристът.

 

„В новия правилник се казва, че ние сме длъжни да проверяваме обстойно всеки наш клиент, парите с които той оперира, включително тези, с които плаща нашето адвокатско възнаграждение. Да си ги изясним по всички възможни начини и ако не можем – да го накараме да подпише съответната декларация. Ние не можем да се превръщаме в полицейски участък. Не ни плащат за доносническа дейност, ако започнат да ни плащат вероятно ще трябва да станем сътрудници на тайните служби, за сега решават да ни регистрират безплатно“, каза адв. Величков.

 

Георги Гайдаров коментира, че по-точната дума не е бунт, а „говорене на висок глас“, защото нашата адвокатура мълчи.  „Формалният повод заради който ни поканихте е приемането на промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари и съответно правилника му, който възложи един задължения на адвокатите общо взето да донасят за своите клиенти. Това категорично противоречи на Закона за адвокатурата и Конституцията – има адвокатска тайна, тя е неприкосновена, това което се иска нарушава адвокатската тайна. Няма нормален човек, който да отиде при адвокат, който трябва да докладва какво му е казал клиента“, заяви той.

 

„Законът е приет през март 2018 година. Къде беше Висшия адвокатски съвет до сега? В процеса на приемане на закона, от 2017 до приемането му през 2018 година, 79 организации са изразили свои становища. Висшият адвокатски съвет не е изразил становище. На 8 януари 2018 година влиза в сила правилника, който всъщност е по-проблемен от самия закон. Тогава отново няма реакция от Висшия адвокатски съвет. Гайдаров уточни, че правилника подлежи на обжалване по реда на АПК, но няма такова от съвета. Нещо повече - едно адвокатско дружество са завели жалба, а не ВАдвС“, обясни още адв. Гайдаров.

 

„Проблемът на нашия висш представителен орган обикновено бездейства, това не е първия случай. Ние бяхме така в скандалните промени в Закона за съдебната власт, с промените в Административно процесуалния кодекс. В последния момент, под натиск от нашата фейсбук общност на адвокати се намесиха по кодекса за застраховането. Сега решиха да проведат среща с ръководството на ДАНС в деня, в който изтичаше срока, а колегите се бяха подлудили и чакаха пред ДАНС и пред пощите да подават въпросните планове за обучение на служители.  В два часа, в този последен ден от срока, решиха да свикат среща с ръководството на ДАНС. Интересно какъв беше предмета на срещата – Висшия адвокатски съвет и ръководството на ДАНС се съгласяват под някаква форма да не се изпълнява записаното в правилника за приложение и задължен орган да не бъде всеки адвокат, а само ВАдвС. Някой приема закон, а ние в последни ден се събираме с този, който прилага закона, за да се разберем да не го изпълняваме, вместо да поискаме незабавно промяна в закона и да подадем конституционна жалба. Имаме един скъпо платен бездействащ представляващ орган, който работи в абсолютен конформизъм с властта, а това е най-опасното.“, каза още адвокат Величков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7909 |04.01.2019 Адвокати: Прокуратурата неправомерно се намесва в дейността на адвокатурата . 16| 7099 |31.12.2018 Волен Сидеров: България плаща най-скъпо за самолетите F-16 . 0| 4014 |18.12.2018 Под въпрос е продажбата на скъпоструващи лекарства с протоколи . 0| 4123 |18.12.2018 Аптеките няма да получават пари за скъпоструващите лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads