Реклама / Ads
9| 4656 |28.12.2023 НОВИНИ

Акад. Денков: И Австрия се е присъединявала в Шенген поетапно, не са поставяни допълнителни условия на България

.
Акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
"От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген по отношение на въздушни и морски граници. Не очакваме промяна в тази позиция". Това коментира премиерът акад. Николай Денков във връзка с информации, че сме зарадвали твърде рано за Шенген и Австрия не е казала "да" по въздух и море. Австрия също е преминала през такава поетапна процедура на приемане, подчерта премиерът.
 

"Не са поставяни допълнителни условия на България за влизането в Шенген от началото на март по въздух и море", заяви още премиерът Николай Денков.

 

Представители на упраляващото мнозинство се събраха на работно съвещание в парламента във връзка с хода на преговорите за приемане на България в Шенген и в еврозоната. В срещата по инициатива на председателя на Комисията по външна политика в Народното събрание Бойко Борисов участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и депутати от комисиите по външна политика и по европейска интеграция.

 

По-рано днес преди началото на правителственото заседание премиерът акад. Николай Денков обяви, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство за въздушните и морските граници. Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници, обясни министър-председателят.  

 

След работното съвещание Бойко Борисов каза, че целта е била да изслушат министър-председателя, вицепремиера и вътрешния министър относно движението по Шенген и финансовия министър за изпълнението на бюджета, предаде БТА. Той посочи, че се е разговарял и с Кирил Петков, председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната и съпредседател на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България".

 

Във връзка с информации, че сме зарадвали твърде рано за Шенген и Австрия не е казала "да" по въздух и море, премиерът Николай Денков коментира след работното съвещание, че не очаква Австрия да промени позицията си за приемане на България по въздух и море. 

 

"От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген по отношение на въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме през последните седмици, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Така че не очакваме промяна в тази позиция, защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, това означава, че ние влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи“, заяви Николай Денков.

 

Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници, посочи министър-председателят. Той коментира, че по отношение на сухопътните граници, ситуацията в момента в Европа е много особена, защото "има много затворени сухопътни граници, включително и границата между Австрия и Германия".

 

"Отварят вратата за Шенген и когато се успокои мигрантската вълна, когато почнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне и границата за нас", добави Денков. 

 

Министър-председателят посочи, че Австрия също е преминала през такава поетапна процедура на приемане в Шенген и това не е специална процедура за България. "В момента говорим за въздушен и морски Шенген и продължаване на преговорите през следващата година за сухопътните граници", заяви той.    

 

"В момента преговорният процес продължава и все още има достатъчно процедурно и техническо време решението да бъде взето до края на годината", заяви вицепремиерът Мария Габриел

 

"За нас присъединяването към Шенген е устойчив, дългосрочен ангажимент на България да продължи, както е казано в доклада на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има стабилна система за управление на границите", каза тя. Габриел допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен. 

 

"Официалното "да" ще бъде решението на Европейския съвет, преди това всичко е неофициално", коментира министърът на финансите Асен Василев. "Това че Шенген, след като беше затворена вратата дълги години, се отвори, е много добра новина", посочи той. "Пълният ефект за българската икономика няма да бъде постигнат, докато не се отворят и сухопътните граници. И затова е много важно за нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито и изключително твърдо, докато това не се случи, тъй като това е реално ръст за българската икономика и облекчение за всички български фирми и за всички европейски фирми", добави Василев.

 

Председателят на Комисията по външна политика в парламента и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов помоли за повече оптимизъм. Той коментира, че няма да се откажем от отваряне на сухопътните граници, но ползването на Шенгенската система означава друго доверие към България." В последните няколко години станахме свидетели на огромен брой трафиканти, залавяни вътре в страната, загинали полицаи, това не можеше да не се отрази в чуждите медии, особено в Австрия", каза Борисов.

 

"Неслучайно Василев изреди 20-30 закона, които, ако не работеше парламентът - никакъв Шенген", коментира Борисов. Той посочи, че никакво служебно правителство не е можело да мине, по която и да е от тези стъпки, без парламента. Борисов отбеляза, че са създали мнозинства, които са решили всички проблеми. 

 

Станислав Анастасов (ДПС) благодари на председателя на Комисията по външна политика, че ги е събрал, за да могат да си "сверят часовниците" между празниците, защото работата за България няма почивка. Той изрази задоволството си и на ДПС, че "отборната работа дава резултати". "Това, което ние вършим в либералното семейство под ръководството на председателя на парламентарната ни група Делян Пеевски, виждате, че дава резултати, говоря за успеха с Нидерландия и полезния натиск от нашите либерални партньори в Австрия", посочи Анастасов. Той заяви, че ще продължат усилията, "за да можем да завършим преговорите и за сухопътните граници за Шенген". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5637 |28.12.2023 Китай гледа какво прави Русия в Украйна, за да прецени дали да нападне Тайван . 14| 5216 |28.12.2023 "Русия разбира само езика на силната армия". Главнокомандващият на Нидерландия призова страната да се готви за война с Русия . 10| 5420 |28.12.2023 Австрия се дърпа до последно за Шенген: "Преговорите продължават" . 12| 4964 |28.12.2023 "Опровергаха се всички черни сценарии, че държавата ще фалира". Приемането на еврото върви по план

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads