Реклама / Ads
4| 3896 |16.02.2019 НОВИНИ

Акценти от Мюнхенската конференция по сигурността

.
Мюнхенската конференция по сигурността, която започна вчера продължава и днес. В конференцията България е представена от министър-председателя Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Една от най-обсъжданите теми е отказът на Русия да спазва договорът за ракетите с малък и среден обсег.
 

В рамките на форума министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер и с премиера на Бавария Маркус Зьодер. Очаква се Борисов да разговаря и с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.  Съединените щатите са поискали среща с българския премиер. В Мюнхен е и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

По-рано през деня доброто сътрудничество между европейската служба за борба с престъпността и българските служби за сигурност беше акцент в срещата на Бойко Борисов с директора на Европол Катрин де Бол.

 

По време на конференцията премиерите на Северна Македония и на Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас ще получат наградата "Евалд фон Клайст" за Договора от Преспа. Те ще имат и общо появяване в Мюнхен. Еврокомисар Могерини поздрави представителите на Северна Македония и Гърция, че са успели да постигнат съгласие по името и подчерта, че това също е част от елементите на сигурността.

 

На форума една от най-коментираните теми остава за искането на Русия да излезе от договора за ракетите с малък е среден обсег. В началото на този месец Русия се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ обявиха, че се ще оттеглят до 6 месеца от датиращото от края на Студената война споразумение, ако тя не спре да го нарушава, припомня Ройтерс.

 

По време на срещата министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън посочи, че Русия е държавата, която се опитва да тласне Запада към нова оръжейна надпревара с намерението да излезе от този договор.  Уилямсън обвини Русия, че "се опитва да вкара Запада в нова надпревара във въоръжаването", каквато той не иска. В своето изказване на Мюнхенската конференция по сигурността Уилямсън призова Москва да постави ново начало на отношенията си със западните страни посредством диалог.  Очаква се руският министър на външните работи Сергей Лавров да говори на конференцията в Мюнхен, където ще има възможност да отговори на Уилямсън.

 

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен посочи, обърна внимание, че страната му и ЕС са част от т.нар. състезание между големите сили. Тя каза още, че ролята на НАТО в това също е важна и нарече оправдан призива на САЩ, че ЕС трябва да носи повече отговорност в Алианса, но ЕС трябва да се съсредоточи и към създаване на  военни възможности.

 

Присъства и генеланият секретар на НАТО Йенс Солтенберг, който припомни, че точно на този форум през 2007 година руският президент Владимир Путин е заявил желанието си Русия да напусне споразумението за въоръженията и припомни още, че Русия има 6 месеца сега, в които да се съобрази и да не го прави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3772 |15.02.2019 Борисов ще участва в Мюнхенска конференция по сигурност . 1| 3608 |09.11.2018 Международна конференция за фалшивите новини ще се проведе в НДК . 0| 3840 |18.10.2018 Евродепутати подкрепиха ”Визия за България” на конференция в ЕП . 0| 4012 |06.09.2018 Калоян Паргов ще участва в международна конференция на ”Милениум клуб България” в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads