Реклама / Ads
12| 8532 |09.07.2014 НОВИНИ

Ангел Божилов пред Фрог: Имаше външен натиск за Уестингхаус

.
Приватизация на НЕК е решение, което трябва да се вземе на държавно ниво и да се обсъди със социалните партньори и работодателските организации. Би следвало да се проведе широк кръг констулатиции дали има смисъл от подобна приватизация и най-вече на каква цена ще бъде приватизирана НЕК. Финансовото състояние е плачевно, затова възникват редица въпроси – дали това е случайно, дали компанията умишлено не е водена към задлъжнялост, за да може да бъде приватизирана на по-ниска цена, това коментира пред Фрог нюз енергийният експерт на КТ „Подкрепа” Ангел Божилов.
 

 

Покупката на дълг според нас е прелюдия към схемата дълг срещу собственост. БЕХ беше създаден точно с тази цел да преразпределя финансовият ресурс в сектор Енергетика между дъщерните си дружества. Не виждам аргументация по силата, на която да се продават тези дългове.

 

НЕК вече притежава язовири и каскади, доскоро притежаваше и EСО, където бяха мрежите с високо и средно напрежение, но те са разделени вече, макар че споразумителният протокол още не е подписан. Получава се дисбаланс, в който НЕК практически има активи за около 2 милиарда лева и дългове над 3. В тази ситуация, ако някой купи въпросните дългове, много лесно би преминал към следващата стъпка –скрита приватизация по схемата дълг срещу собственост. Реалната стойност обаче на тези активи е 5 пъти повече, убеден е Божилов.

 

Не мога да кажа категорично кой е правил сондажите в България. Компанията, за която става дума, е достатъчно сериозна и голяма, за да си позволява подобни задкулисни договорки. Тя е швейцарска и се казва „Вито”, представител за България е Стоян Овчаров. Категорично няма да позволим задкулисни и тъмни договорки да се изкупят дългове и да се извиват ръцете на ръководството на БЕХ и на министерството, което е принципал.

 

НЕК е неразривна част от системата за национална сигурност.  Продажбата на нейните дългове извиква въпроси, свързани с рискове.  Ако беше всичко законово, щеше подходът да е различен – можеше да се поска среща с министерството, да се депозират писмо за намеренията...

 

Няма икономическа логика в това някой да си купи дружество, което да му генерира 1 милиард загуба на година в регулаторна рамка. Незабавно ще се поиска приходната част на това дружество да бъде стабилизирана, така че да носи голяма печалба, което означава драстично увеличаване цената на енергията за всички потребители.

На въпрос какво ще правим с американските централи, Божилов отговори: Преди 16 месеца сме написали решението за тях. Предложили сме едната от двете високоволтови линии, която ни свързва с Турция, да бъде декларирана като тъй наречената специална линия и токът от тези две централи да отива в Турция. На чисто пазарен принцип позволява тази сделка да е печеливша за НЕК и да не се чудим как да го плащаме. Този проект е стратегически за страната и изсква да бъде приета една средносрочна стратегия за реконструкция на отрасъла. За тази цел ни трябва стабилен партньор в лицето на правителство, министър- председател и парламент. Разговарял съм с трима премиери и четирима министри на Икономиката и енергетиката в рамките на 19 месеца. Ще се борим със зъби и нокти настоящият мениджмънт на БЕХ да не бъде сменян, за да може да се осъществи идеята.

 

На въпрос ще спечилим или загубим с Уестингхаус, експертът отговори:  Отново ще затънем в дългове. Изискванията от американска страна са непосилно тежки – бяха поискали първоначално държавна гаранция, изключително висока лихва по кредита, който ще осигуряват, а България е държава, която се намира във валутен борд . Издаването на държавна гаранция за близо 20 милиарда лева, трябва да бъде официално отразено в държавния бюджет като задължение. Оттам ще се намалят параметрите на социалната система, на системата по здравеопазване и т.н. Настоящото ръководство не се поддаваше на този натиск, затова ще го защитим. Имаше натиск наистина, това е американският начин за прокарване на бизнес интереси, разкри Божилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5915 |09.07.2014 Агенцията за борба с градушките предала информация за идващата градушка . 6| 5061 |08.07.2014 Балотаж ще определи наследника на Станишев . 41| 5708 |07.07.2014 Кирил Добрев: Фен съм на Драго, жените ги предпочитам за друго . 16| 5131 |07.07.2014 РИА Новости предава за срещата с Лавров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads