Реклама / Ads
8| 5402 |05.04.2012 НОВИНИ

А.Ангелов: Професионалната армия няма алтернатива

.
Аню Ангелов
Професионализирането на българската армия беше направено преждевременно, въпреки изготвения план това да стане в началото на 2010 г. Това заяви военният министър Аню Ангелов при откриването на кръгла маса във Военния клуб, посветена на професионалната армия и отбраната на страната.
 


Ние обаче се изсилихме и за разлика от други държави, които правят този преход за година - година и половина, ние го направихме за половин.

Военният министър подчерта, че това изтегляне с две години е оказало, оказва и ще продължи да оказва влияние върху качеството на българската армия.

Министър Ангелов, сравнявайки настояващата ни армия с тази преди 2008 г., отчете, че се е повишило качеството не само на личния състав и неговата подготовка, но и на изпълнението на задачите. По думите на министъра професионализацията е един дълъг и сложен процес, който трябва да продължи, защото според него професионалната армия няма алтернатива в съвременния свят.

В различни периоди се чертаеха планове за развитие и за модернизация на армията, но за съжаление голяма част от тях останаха на хартия заради липсата на достатъчно реалистичен поглед на българската държава, заяви Аню Ангелов. Той добави, че в началото на 2010 г. са обновили цялата стратегическа рамка на отбраната на страната и развитие на българската армия.

В новия план за модернизация на армията до 2020 г. на първо място от военното министерство са поставили завършване на пилотния проект на батальонната военна група. Ангелов обясни, че тази група представлява нов метод на подготовка на сухопътните войски - заедно да тренират, да се обучават и заедно да участват в операции.

Втората цел, която сме си поставили, са новият тип многоцелеви изтребители, като до края на тази и началото на следващата година ще предложа на министерски съвет да приеме проекта за инвестиционни разходи за не повече от 350-390 млн. долара, заяви военният министър.


Той обаче подчерта, че този проект няма да бъде представен на вниманието на настоящия парламент до края на мандата му, а едва на следващият, за да не наследява решенията на предшестващия го.

Аню Ангелов добави, че предишният кабинет е направил редица неща за професионализиране на армията, а пък на настоящото правителство се е паднала честта да ги доведат до определена степен на развитие.

Аню Ангелов отчете и че са завършили успешно подписаните от предишните управляващи договори за доставка на ново въоръжение техника.

„Приключихме с доставката на трите самолета Спартан, 12-те вертолета Кугър, трите бойни вертолета Пантер, 135 автомобила за сухопътните войски, 52 Хамъра, дарени от САЩ", каза Ангелов и подчерта, че всичко това е допринесло изключително много за подобряване на мобилността на армията.

По думите му решени са били и такива саги като осигуряване на наземно електрозахранване на трите фрегати.

В заключение Аню Ангелов заяви, че професионализацията ще продължи и след това ръководство на министерство на отбраната, за да се търсят пътищата за повишаване качествата на българската армия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4939 |11.02.2012 Балонът на „Българска армия” се срути . 81| 7428 |06.02.2012 50 души вече са вън от водния ад; и армията се включи на помощ . 7| 5559 |15.01.2012 Трийсетина протестират пред Съветската армия . 16| 4892 |21.11.2011 Кабинетът отложи модернизацията на армията за 2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads