Реклама / Ads
16| 9550 |10.09.2012 НОВИНИ

Архивите на политбюро ни "говорят" от интернет

.
Платно от 80-те години, в което членовете на Политбюро на ЦК на БКП са изобразени като апостолите от "Тайната вечеря" на Леонардо
Архивите на Политбюро на БКП вече са качени в интернет. Сайтът обаче блокира малко след представянето му заради натоварения трафик.
 

Иначе в archives.bg/politburo всеки ще може да се запознае с документите на партийното ръководство от 1944 до 1989 година.

"Политбюро на БКП е най-тесният ръководен орган на висшия ешелон на комунистическата партия.

За 45 г. едва 55 души са били членове на Политбюро. Сред тях са Г. Димитров, В. Коларов, В. Червенков, О. Дойнов, Д. Джуров и др., припомни при представянето на сайта шефът на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов.

Ако сега са нужни няколко часа, за да могат протоколите на Министерския съвет да стигнат до всички български граждани през интернет, днес ние качваме документи, които са стояли в архивите в продължение на 20 години, допълни той. Част от тях никога не е предвиждано да стигнат до масовия читател и носят грифове "секретно" и "строго секретно".

От протоколите става ясно, че освен с големи теми като възродителния процес, строежа на АЕЦ или външния дълг, Политбюро се е занимавало и с дреболии като найлоновите дамски чорапогащи. Взимани са и решения за отпускане на жилища на крайно нуждаещите се служители в службите или активни борци.

Архивът разполага и с богата снимкова галерия с 396 образа.

Около 30 000 страници са нашите архиви в Русия, от които сме получили вече приблизително 24 000 страници. Те пристигат на части и се обработват, но не очаквам разтърсващи събития около тях, каза Мартин Иванов.

Предвижда се да бъде направен музей на Държавна сигурност. Президентът Росен Плевнелиев вече даде рамо на идеята. Изграждането му ще струва 1,75 млн. лв. и ще отнеме не повече от година, обясни Иванов.

При издаването на Указ 56 Тодор Живков е искал в ръководствата на новообразувани фирми да бъдат назначавани „наши, свои, отговорни другари”, обяви Мартин Иванов при представянето на новия сайт.

Според Иванов, указът е бил прелюдия към времето след 1989 г. В крайна сметка "Мултигруп" беше регистрирана именно по този указ, както и Първа частна банка", каза Иванов.

А това, че Живков предвижда някаква плавна еволюция, не означава, че той е очаквал, че ще бъде толкова рязко и бързо сменен във властта, посочи председателят на агенцията.

Политбюро е съдия, следовател и прокурор.

Това е видно от документ на Политбюро, в който се предвижда кой да бъде арестуван и кой не по трайчокостовистките процеси, даде пример Иванов.

Според него само на "стола на истината" може да се каже дали днес имаме живковисти в управлението на страната.

Но ако разширим фокуса, почти всички българи имат натрапчивото усещане, че миналото не е влязло в музея, ако използваме фразата на президента Росен Плевнелиев от изявлението му в Берлин, допълни директорът на агенцията.

Първата дигитална колекция, представена днес е наречена "Архивите говорят" - за протоколите и решенията на Политбюро на БКП за времето между 1944-1989 г.

На 4 октомври в друг сайт на агенцията ще бъдат публикувани личните досиета на хората, участвали в Балканската и Междусъюзническата война, а по-късно и полицейските досиета отпреди 9 септември 1944 г. В тях ще са досиетата на самия Тодор Живков, Никола Вапцаров и др.

Решенията "Б" са най-важните и най-секретните, 905 на брой. Всички те са снабдени с воден знак, но това не пречи да се четат свободно. Методиката на подреждането им е по десетилетия и могат да се прочетат най-важните събития, случили се в този отрязък от време.

73 910 листа, немалко от които двустранни или около стотина хиляди страници, са достъпни през сайта.

За периода 1948-1965 г. обаче липсват доста документи

Открити са и още архиви, които ще бъдат сканирани до края на годината. Сред по-интересните теми в тях са за натрупване на външния ни дълг - има информация за даването на кредита от 1 млрд. долара за Ирак и около 1 млрд. и 600 хил. долара – за Либия, за помощите за Третия свят и др.

„Имаме и богата снимкова галерия с 396 образа. Около 30 000 страници са нашите архиви в Русия, от които сме получили вече приблизително 24 000 страници. Те пристигат на части и се обработват, но не очаквам разтърсващи събития около тях”, подчерта Иванов.

Агенцията предлага създаване на Музей на ДС, но няма необходимите 1 млн. и 750 хил. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 297| 12476 |18.06.2012 Борисов: Мачкаха ме 25 г., но на Политбюро няма да се дам! . 31| 6152 |09.10.2011 Каролев: ГЕРБ нямат нови лица; БСП предлага деца на Политбюро . 103| 6794 |18.07.2011 "Синьо политбюро" точело пари за сметка на СДС . 1| 4759 |20.02.2010 Архивите да проговорят, искат от РЗС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads