Реклама / Ads
30| 5024 |26.12.2013 НОВИНИ

Асланов: Обществото глобално се обяви срещу задкулисието

.
Социологът Юрий Асланов
Събитието, което бележи годината за България, безспорно е начинът, по който се случи оставката на правителството и характерът на последвалите избори. Оставката на правителството на Бойко Борисов отключи нов политически процес. В международен план важно събитие е политическата криза в Украйна и ядреното споразумение с Иран.
 

Най-важното, което ни предстои през 2014 г. ще са изборите за депутати в Европейския парламент, коментира пред БГНЕС социологът Юрий Асланов.

"Те ще имат сериозно влияние във вътрешнополитическия ни живот. На първо място ще предопределят съдбата на правителството. Какви ще са резултатите обаче отсега е много рисковано да се прогнозира, ситуацията продължава да е динамична. Ако не се случи нещо извънредно, би трябвало на евроизборите проправителственото сегашно мнозинство да получи подкрепа и да запази властта си", категоричен е Асланов.

Според него през следващата година би трябвало да очакваме най-после някаква икономическа стабилизация. Симптомите за това са налице и има някаква мобилизация на икономическата активност като цяло. Това би трябвало да доведе до известно успокоение на напрежението. "Но предвид това, че политиката се превърна в арена на всякакви много големи залози, може би ще остане видимост за напрежението, без то да се основава на реалности", казва Асланов.

Социологът смята, че ще продължи и битката срещу олигарсите и монополите. "Наивно е да очакваме големи промени, а и това не може да се случи както в България, така и в глобален план. Все пак, ако политиката се основава на прозрачни, видими правила, това донякъде ще успокои напрежението. Но задкулисието никога няма да изчезне – нито в България, нито където и да е, особено в модерния глобален свят.

Една и съща е реакцията както в България, така и в САЩ, така и в Европа към това задкулисие. Очевидно има събудена обща глобална обществена енергия срещу това задкулисие.

Специално за България битката отдавна не се води за завладяване на сфери за влияние. Защото почти всичко е разпределено. Битката се води между различните кланове на олигархията за преразпределяне на вече заграбеното. В този смисъл тя няма да спре, ще продължи да се развива ожесточено и при всяка смяна на властта ще наблюдаваме как едни групировки са подложени на натиск от други групировки, които доскоро не са били около властта и искат да излязат на арената", обяснява Юрий Асланов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6318 |23.12.2013 Д-р Н. Михайлов постави диагноза на обществото: Произведе се дума "Оставка" . 44| 8024 |06.11.2013 Д-р Михайлов: Развихря се страшна омраза в обществото . 40| 5237 |22.07.2013 Димитър Луджев: Въпреки протестите, обществото ни е незряло . 130| 5213 |21.06.2013 Станишев: Обществото ни се събуди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads