Реклама / Ads
24| 5558 |10.02.2014 НОВИНИ

"Атака": Раждането за някои е бизнес

.
Да се дават майчински само на пълнолетни родители, не е дискриминационно искане. Данните от последния доклад на ООН го доказват.
 

Това заяви депутатът от "Атака" Илиян Тодоров пред бТВ. Той коментира предложението на националистите майчински да получават само пълнолетни родители.

Част от циганите са превърнали раждането в бизнес. Не е нормално на 18 години да имаш 3-4 деца. Нашето предложение вече е вкарано по комисии в парламента. Убеден съм, че предложените от нас промени ще минат, категоричен беше Тодоров.

Нашата цел също е циганите да раждат на много по-късни години, коментира лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. Разминаваме се в методите. Нашата идея е да образоваме циганите, а не да действаме по репресивния начин на "Атака". Категорично не сме съгласни, непълнолетни да раждат деца, заяви Кънчев.

Докато "Атака" не отстрани тези хора, които се напиват и викат "циганите на сапун", няма нещата да се оправят. Нека от тази партия да се захванат с реалните проблеми, а да оставят циганите на мен, заяви Кънчев.

Според юристи подобно решение би било в противоречие с Конвенцията за защита на детето, тъй като помощта е за детето, а не за майката. Според националистите настоящият закон за семейните помощи за деца стимулира малолетни и непълнолетни да раждат, без да могат да осигурят достойно отглеждане на децата си. Затова искат възрастов праг за получаване на помощите за деца.

От "Атака" спекулират с темата за парите. С 35 лева на месец не могат да се гледат деца. Тази мярка няма да спре и да прекрати ранното раждане. Нещата са се променили през последните 10 години. Границата за раждания се вдига. Образованието е най-важно, завърши Кънчев.

България е на челно място в ЕС по броя на децата, родени от майки под 18 години. Според проучване на Асоциацията за семейно планиране у нас децата започват да водят полов живот на около 15 години. Експертите обаче са убедени, че въпреки анонимността на анкетата голяма част от тийнейджърите са излъгали за първия си сексуален акт.

По данни на гинеколозите в столичните АГ болници учениците пробват секс още на 12-13 години. До навършване на пълнолетие те вече са имали повече от пет интимни партньори. Липсата на опит и безотговорността водят до фатални последици - полово предавани болести или ранна нежелана бременност. Само в "Майчин дом" в столицата всяка седмица отива поне по едно бременно момиче от седми-осми клас.

Малолетни майки има от всички етноси, но рисковата среда е най-голяма при циганите. Най-младата родилка у нас се появи в края на 2009 година - това е 11-годишната ромка Кортеза Желязкова от Сливен. Сливен има "традиции" в това отношения - в болницата често може да видите 16-годишни майки, които раждат второ и дори трето дете. Съседният Ямбол наскоро ни впечатли със свой рекорд - 36-годишната Кръстина има 28 бременности и 14 деца, след като е забременяла за пръв път на 13 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5737 |05.02.2014 Антициганска "Атака":Без детски на непълнолетни майки . 26| 5809 |14.01.2014 Депутат от "Атака": Медицинското на полицая е извадено от ГЕРБ . 3| 5325 |12.12.2013 Орешарски: Изграждането на 7 блок от "Уестингхаус" тръгва 2016 г. . 19| 6046 |07.12.2013 Вигенин с шестима нови спецпосланици, някои от тях от ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads