Реклама / Ads
5| 5356 |07.07.2014 НОВИНИ

Атакуват избора за шеф на Софийска градска прокуратура

.
Опонентът на избрания за шеф на Софийска градска прокуратура Христо Динев атакува назначението му пред Върховния администратовен съд. В жалбата, внесена на 6 юни т. г. Бойко Атанасов е посочил, че към момента на избора Динев не е бил освободен от поста, който е заемал в този момент, а именно-районен прокурор на София.
 

 

Атанасов иска от съда да обяви за нищожно решението на ВСС за избора на Христо Динев за административен ръководител на СГС, отбелязва „Правен свят”.

 

Христо Динев е избран за административен ръководител на Софийската районна прокуратура на 25 април 2013 г. с петгодишен мандат . При избора му за градски прокурор през януари т.г. ВСС не е съобразил, че липсва проведена процедура за освобождаване на Динев като районен прокурор на София. Конституцията и законът ясно казват кога се прекратява предсрочно мандатът на административен ръководител в съдебната власт. Съгласно чл. 175, ал. 3, т.1 от ЗСВ това се прави в писмена форма,което в случая е елемент от афктическия състав на процедурата, пише в жалбата на Атанасов. Нещо повече, нищожността на решението произтича и от това, че в направеното предложение на комисията по предложенията и атестирането към ВСС Динев фигурира като кандидат, без преди това да е освободен поста на районен прокурор по предвидения в закона ред, а и без да има законово основание за освобождаването му (оставка, навършване на 65 годишна вързаст, присъда затвор и т.н., включително и изтичане на срока на мандата).

 

Освен това, в закона са предвидени и срокове за провеждане на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на избран административен ръководител - не по-рано от два месеца и не по късно от един месец преди изтичането на мандата или навършване на 65-годишна възраст, сочи Атанасов.

 

Ако ВАС приеме аргументите на Бойко Атанасов , това би направило уязвими и някои други назначения на административни ръководители в системата, които са били избирани без да е прекратяван мандатът им на друг ръководен пост. Искането за обявяване на нищожност не е ограничено със срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7222 |27.06.2014 БНБ: Атакуват Първа инвестиционна банка . 11| 4893 |04.06.2014 РБ оспорва законността на избора на 17-ия евродепутат . 2| 5247 |29.05.2014 КЗК наказа „Софийска вода" с 4,8 млн. лева . 18| 5139 |28.05.2014 Шут за шефовете на софийската "Спешна помощ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads