Реклама / Ads
12| 4710 |02.04.2015 НОВИНИ

Атанасова: Никой от държавните органи не иска да поеме отговорност за КТБ

.
Десислава Атанасова
Ние не разследваме, нямаме подобна роля, но трябва да установим факти и данни, свързани с държавните органи и длъжностни лица, които е следвало да упражняват контрол и надзор, заяви по БТВ Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглавява Комисията за КТБ в НС.
 
За да се изясни основният въпрос - източвана ли е КТБ - трябва да е ясно не само действието на държавните органи и институциите, но и управлението на банката, поясни тя.

Категорично ясно е, че никой от държавните органи не желае да поеме отговорност по отношение на контрола и надзора на банката. Атанасова потвърди, че изпълняващата длъжността подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“ г-жа Кордовска е изтеглила влога си, преди КТБ да е поставена под особен надзор. Тя, разбира се, отрекла да е имала предварителна информация.

Хората, които са имали най-много информация и е трябвало да успокоят хората, са УС на БНБ, управителят и подуправителите. Предстои да изслушаме финансовото разузнаване на ДАНС, те също имат ангажимент да наблюдават парични потоци. ще бъде интересно какво ще чуем от тези служители, въпреки че заседанието ще бъде закрито, каза Атанасова.

Ще се въздържа от оценка за виновност и вина, но факт е, че при Орешарски премиер и Чобанов финансов министър се създаде тази криза и гръмна КТБ, добави тя. Тя напомни, че БСП и ДПС имали съвсем различни мнения по решаването на казуса КТБ.

За твърдението на Искров, че липсвала политическа подкрепа за отварянето на КТБ, Атанасова каза, че реакцията в Комисията на тези думи на шефа на БНБ била много остра. Ние като политическа партия сме се държали отговорно.

За изслушването на Цв. Василев тя каза, че той може да посети Комисията, но членовете на Комисията няма да посещават съседни държави. Можел и да представи писмено становище, но "риалити формати" като видеоконферентни връзки тя не приемала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4791 |01.04.2015 Атанасова: В сферата на загадките сме, нищо не се знае за КТБ . 10| 5356 |30.03.2015 Танев: В комисията за КТБ никой не беше в час . 8| 4635 |29.03.2015 Десислава Атанасова: Надявам се нещо да свършим по КТБ . 2| 4815 |10.03.2015 Спасителите: Никой не е по-велик от природата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads