Реклама / Ads
2| 4714 |02.08.2011 НОВИНИ

Атомстройекспорт умува за Белене 3 месеца

.
Не било изключено положението да се развие според песимистичния сценарий.
 

В следващите три месеца руската компания "Атомстройекспорт" ще вземе решение дали да участва в строителството на АЕЦ "Белене", пише „Независимая газета", съобщава news.bg. Представител на компанията, пожелал анонимност, заяви пред вестника, че принципното решение по този въпрос може да бъде взето през ноември. Излизането от проекта е неизбежно, ако не бъде постигнат напредък в преговорите с българските партньори. В момента с българите вървят преговори. Ние не желаем да завеждаме нови искове, за да не се възприемат като метод за натиск върху партньорите в рамките на преговорния процес, отбеляза източникът.

Той обаче не изключи, че положението може да се развие според песимистичния сценарий. Ако няма прогрес при преговорите, то на 1 ноември може да бъде взето решение не само за нови искове срещу НЕК, но и за излизането на руската компания от проекта, който според експерти се намира в задънена улица. Днес Москва и София разговарят на езика на съдебните искове и ултиматуми. Миналата седмица "Атомстройекспорт" заведе иск за 58 милиона евро срещу българската НЕК за извършени строителни дейности по атомната централа.

От компанията не изключват и подаването на нови искове заради неизпълнението на българската страна относно ангажиментите по договора за строителство на АЕЦ "Белене"
.

Високопоставени източник на „Независимая газета" от министерството на енергетиката напомни, че съдебният спор с НЕК е уникален прецедент за Русия. По-рано всички противоречия, които руските атомни специалисти са имали при реализацията на международни проекти, са били разрешавани чрез преговори. В случая с България обаче така и не се е стигнало до компромис.

Източник от атомния отрасъл на Русия заяви пред „Независимая газета", че разговорите с българските партньори за някакъв иск, който те възнамеряват да повдигнат срещу руската компания, са блъф. В действителност за момента няма никакъв иск. Събеседникът на изданието поставя под съмнение обосноваността на претенциите, които българите възнамеряват да предявят. По думите му закупеното от „Атомстройекспорт" старо оборудване е било едно от условията за сключване на договора за строителството на АЕЦ "Белене". При това за останалите „играчи" това оборудване "няма пазарна стойност", защото то е руско производство и може да бъде използвано само за строителството на атомни енергоблокове по руски проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5103 |01.08.2011 Атомстройекспорт: Искът срещу НЕК остава . 16| 6511 |22.07.2011 България готова с контраудар срещу "Атомстройекспорт" . 4| 5441 |22.07.2011 Русия праща НЕК на съд заради АЕЦ "Белене" . 27| 5435 |11.07.2011 Станишев: След 15 месеца вместо завод, има само поляна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads