Реклама / Ads
63| 8616 |03.09.2014 НОВИНИ

България е 54-а от 144 страни по стандарт на живот

.
България е на 54-то място сред 144 държави в годишния доклад за глобалната конкурентоспособност. Класацията е дело на Световния икономически форум. Страната ни подобрява положението си с три позиции спрямо миналата година, но тогава обхванатите от анализа икономики са били 148.
 
Преди нас за първи път е поставена Русия, а на 55-то място е Барбадос.


Шест европейски страни са сред топ 10 в класацията, докато някои държави от Южна и Югоизточна Европа - като Португалия, Италия, България, Румъния и Гърция, се представят не толкова много добре, заемайки позиции между 36-о и 81-во място, се посочва в анализа към класацията.

Продължава очевидният вододел между високо конкурентната Северна Европа и по-малко конкурентоспособната южна част на Стари континент. В същото време очевидно се очертава нова граница сред страните, чиято конкурентност в момента изостава. Явно това разделение е между икономиките, които прилагат нужните реформи, за да станат по-конкурентни - като Гърция и Португалия, и някои други като Франция и Италия, в които няма видим прогрес.

Най-конкурентоспособната икономика в световен мащаб е на Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Финландия и Германия, сочи изследването.

Успехът на швейцарската икономика, която е на първо място за шеста поредна година, се дължи на нейната ефективност, иновациите и макроикономическата стабилност. Швейцария обаче среща трудности при намирането на квалифицирани работници, отбелязват експертите.

Едни и същи десет държави заемат първите десет места в класацията за конкурентоспособност за трета година поред. В първата десетка на най-конкурентоспособните страни са още Япония, Хонконг, Холандия, Великобритания и Швеция.

От страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. най-добре позиционирана е Естония - на 29-о място. Други държави като Румъния, Португалия и Латвия са подобрили позициите си. Същото се отнася и за Гърция, която от 91 се е придвижила на 81 място в световната класация.

Китай се е изкачил с една позиция нагоре до 28-мо място, а Русия с цели 11 до 53-то. Индия е паднала с 11 позиции надолу до 71-во място и вече е най-слабо конкурентоспособна икономика в групата на бързоразвиващите се страни БРИКС. Бразилия е на 57-мо място. На последна позиция в класацията е Гвинея.

Индексът за конкурентоспособност оценява преди всичко способността на страните да осигурят висок жизен стандарт на своите граждани. Това преди всичко зависи от способността да се използват рационално ресурсите на дадената страна. При това, в условията на пазарна икономика, за да се поддържа добър жизен стандарт, по правило е нужно да се повишана постоянно производителността на труда и качеството на продуктите и услугите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5537 |01.09.2014 Ген. Михов: Цялостна преработка на Стратегия "България в НАТО 2020" . 12| 4746 |01.09.2014 България с еврокомисар по бюджета? . 54| 6031 |30.08.2014 Миков: Прогнозирам разединена България след изборите . 32| 5036 |28.08.2014 Петков: Чутовно недоразумение и вреден е докладът „Визия 2020: България в НАТО”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads