Реклама / Ads
0| 5611 |03.03.2007 НОВИНИ

България чества Освобождението

.
Президентът Георги Първанов и председателят на парламента Георги Пирински участват в церемонията по издигане на националния флаг по повод Трети март пред Паметника на Незнайния воин. Сабрали са се много столичани и гости на София. Повечето носят знаменца и цветя.
 

СОФИЯ
Президентът Георги Първанов и председателят на парламента Георги Пирински участваха в церемонията по издигане на националния флаг по повод Трети март пред Паметника на Незнайния воин. Събраха са се много столичани и гости на София. Повечето носеха знаменца и цветя. Началникът на почетния караул посрещна президента и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили Георги Първанов. Държавният глава отдаде почит на националното знаме и поднесе венец на паметника. По време на издигането на българското знаме прозвучаха 23 топовни салюта.Под съпровода на духова музика се състоя тържественият марш на гвардейците по повод 3 март.
Вечерта на площад "Народно събрание" Георги Първанов и Георги Пирински ще участват в тържествената заря-проверка по повод Деня на Освобождението. Слово ще произнесе президентът Първанов.
По-късно в Националния исторически музей в резиденция "Бояна" държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на традиционния прием по повод националния празник.
Премиерът Сергей Станишев е в Плевен.

ПЛОВДИВ
В Пловдив празника започна с крос от 10 часа на площад "Централен". Тогава започна и тържествен молебен в катедралния храм "Св. Богородица", службата води митрополит Николай. В 11 часа пред паметника на руските освободители на хълма Бунарджика е официалната церемония по честване на празника, раздават се знаменца. В 12 часа на плщад "Стефан Стамболов" е големия празничен концерт.
Снощи в Пловдив се проведе и литературно четене по повод 3 март - в културен център "Тракарт". В четенето взеха участие пловдивските поети Иван Вълев, Венета Архангелова, Николай Гюлев, Мария Николова, Георги Ангелов, Катя Стоилова, Иван Ройдов, Светла Караянева и Петър Кацаров. Организатори на културното събитие бяха секция "Култура" на сдружение ГЕРБ - Пловдив и културен център "Тракарт".

БЛАГОЕВГРАД
С тържествено поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметния знак при стадиона - мемориала на Делчевия род и паметниците на Пейо Яворов, Македоно-Одринското опълчение и Георги Измирлиев започна програмата на Община Благоевград по отбелязване на Националния празник 3-ти март.
Венци и цветя ще бъдат положени и на паметниците на Гоце Делчев, Дядо Ильо войвода и Христо Ботев, а по-късно е поклонението на гроба на майор Орлински в двора на черквата “Въведение Богородично”. Там ще се отслужи и панихида за загиналите в Освободителната война.

ХАСКОВО

Пълното лунно затъмнение ще наблюдават тази вечер възпитаници на астрономически клуб “Хелиос”- Хасково. Оптичната техника, с която разполагат, и фотоапаратите си те ще подготвят на площадката на обсерваторията, която се намира на покрива на Младежкия център.
По този начин, освен да задоволят любителския си интерес, те ще могат да направят кадри и да съберат материали за наблюдателната си програма. Явлението ще може да се види в цялата страна, а най- голямата му фаза ще се случи в 01:57 часа.
Часове след събитието, някои от възпитаниците на ръководителката на “Хелиос” Йоана Кокотанекова ще участват във II кръг на Националната олимпиада по астрономия. Общо 28 нейни ученика от V до XII клас са се класирали за него, като за най- големите успешното представяне носи възможността да участват във финалния кръг на състезанието през месец май в Ямбол.

ДОБРИЧ
Да поставим по домовете си българския трибагреник по случай националния празник, призоваха от кметството. Добрич ще отбележи националния празник с общоградско поклонение и тържествен ритуал за издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Добрич.
Инициативите за празника ще започнат с шахматен сеанс под наслов “129 добруджански топ-аловци”, който ще се проведе от 9.30 до 13.00 часа в Международен колеж “Албена”.
Заупокойна литургия и света панихида в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде отслужена в Храм “Свети Георги”. Много граждани поднесоха цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, Генерал лейтенант Цимерман и на Алеята на опълченците във Военното гробище.
От 12 часа пред хотелски комплекс “България” е организиран празничен концерт с участието на фолклорен танцов ансамбъл “Добротица” В същия час пред Дом – паметника “Йордан Йовков” ще бъде изнесен концерт на Духовия оркестър.

ШУМЕН
129 знамена подари на шуменци кметът Веселин Златев по повод Националния празник. Флаговете бяха раздавани тази сутрин, в началото на тържествата за 3 март, при издигането на националния трибагреник пред сградата на общината
Честването ще продължи със заупокойна молитва в църквата “Св. Три Светители”. След това ще се проведе военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните, който се намира на пл. “Кристал”.
Тържествата за 3-ти март в Шумен ще приключат с историческия танцов спектакъл “България през вековете”, който ще се проведе в голямата зала на Драматичния театър.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
С военен ритуал по издигането на националния трибагреник започнаха тържествата за 3 март във Велико Търново. Празнично слово произнесе кметът д-р Румен Рашев. Петгодишната Анастасия Иванова от детска градина „Слънце” рецитира стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче”. Пред паметник Майка България се отслужи молебен за здраве и благополучие. В ритуалната зала на община Велико Търново ще бъде представен 28-минутен филм „Пътят на Васил Левски”.

ГАБРОВО
С тържествен митинг на връх Шипка се отбелязва 129-та година от Освобождението на България от турско робство. Домакин на тазгодишните чествания е община Габрово. За участие в тържествения митинг се очаква вицепрезидентът на страната Ангел Марин, представители на дипломатическия корпус у нас, политици, общественици и много граждани.
КАЗАНЛЪК
На плодащ “Севтополис” с тържествена церемония бе издигнат националния флаг на страната. В 9,30 в храм-паметника “Рождество Христово” край Шипка бе отслужена заупокойна света литургия в памет на загиналите воини за българското Освобождение. За поредна година община Казанлък организира безплатен транспорт за гражданите, желаещи да се поклонят пред паметта на героите на връх Шипка и вземат участие в националния митинг.

КЪРДЖАЛИ
Ръководството на Община Кърджали кани жителите на гр. Кърджали на тържествата за Трети март. Те започнаха с поднасяне на венци пред Паметника на Руския войн. След това започна концерт на Тракийско дружество “Д. Маджаров” и ч-ще “Родопски фар” в градската градина. По същото време тръгна и тържествено шествие на учебните заведения в града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5501 |23.05.2007 Известни са вече 18-те представители на България в Европейския парламент . 0| 6957 |24.04.2007 България предплати целия дълг към МВФ . 0| 11624 |25.04.2007 Застреляха Йорданка Запрянова, бивш представител на „Чико” за България . 0| 6193 |09.05.2007 Хайнц Брам: Ако този скандал бъде заметен под килима, след половин година България ще бъде разтърсен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads