Реклама / Ads
6| 5767 |05.06.2014 НОВИНИ

България спечели съдебен спор с ЕК

.
България е спечелила делото, заведено срещу нея през 2012 г. от Европейската комисия заради това, че държавният газов оператор "Булгартрансгаз" не е осигурил на останалите оператори за пренос на синьото гориво възможност да пренасят виртуални количества суровина в обратна на физическите потоци посока.
 

Решението на Съда на Европейския Съюз в полза на страната ни е публикувано днес, 5 юни, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката.

Наказателната процедура започна през юни 2009 г. и стигна до съдебна фаза три години по-късно. Според Брюксел България нарушава Регламент (ЕО) № 715/2009, като "Булгартранссгаз" не предоставя тази услуга. Тя позволява на търговците на природен газ да сключват договори с оператори за пренос на гориво в посока, обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата. Реално това се изразява в изравняване от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ, договорени за пренос, в двете противоположни посоки.

От договорените в едната посока физически потоци газ се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренася само количеството, което е разликата в обемите суровина.

В представената пред Съда на ЕС позиция България защитава тезата, че разпоредбите на Европейската комисия не предвиждат задължение за предоставяне на услуги за виртуален пренос в обратна посока (backhaul) и в специалния регламент не е посочено изрично задължение за операторите на преносни мрежи да осигуряват тези услуги.

Независимо от това "Булгартрансгаз" вече изпълнява очакванията на Европейската комисия и предлага тези услуги на пазара. Всеки ден на интернет страницата на компанията се публикува актуална информация за предоставянето на виртуален обратен поток в точките на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам (на границата с Румъния) и Кула/Сидирокастро (с Гърция), уточняват от ведомството на Драгомир Стойнев.

Вече е подготвен и цялостен входно-изходен тарифен модел, който регламентира реда и начина на определяне на тарифите за обратен виртуален капацитет. "Булгартрансгаз" работи активно за постигане на необходимите споразумения със съседните оператори на преносни системи - гръцката ДЕСФА и румънската "Трансгаз", тъй като за ефективни сделки е необходимо и те да предлагат услугите по виртуален обратен пренос, обясняват от министерството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4904 |05.06.2014 Плевнелиев: България ще вдигне разходите си за отбрана . 9| 5128 |05.06.2014 Ройтерс:Избори и нова политическа нестабилност в България . 74| 5438 |04.06.2014 А. Кутев: ГЕРБ не спечелиха тези избори . 43| 4848 |03.06.2014 Президентът: България подкрепя идеята за Европейски енергиен съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads