Реклама / Ads
8| 5993 |11.09.2010 НОВИНИ

България стабилна до 9-а степен по Рихтер

.
Строителството в страната е готово да посрещне силно земетресение, това обяви в ефира на Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
 
По думите му стандартите, проектирането и контролът по изпълнението на проектите гарантирали издръжливост на сградите при трус от 9-а степен по скалата на Медведев или около 7,5 по скалата на Рихтер.

„Строителството беше еуфорично бързо, не бих казал, че беше качествено в някои аспекти на сградното строителство - фасади, които на петата година започват да падат, прозорци, които мухлясват, но съм абсолютно убеден, че по отношенията на структурата на сградата и на нейната конструкция нито един строител не може да си позволи да направи компромис, както и нито един проектант", категоричен бе Плевнелиев.

Регионалният министър каза още, че България има много силна школа на проектиране, дори и панелките са сметнати на 9-та степен по скалата на Медведев. „Нямам абсолютно никакви притеснения, тъй като всичко това е произведено, планирано, подготвено, така че да издържи. До 9-та степен по Медведев България не пада".

Министър Росен Плевнелиев изрази своето притеснение за места, където хората са преструктурирали фасадата на сградата за свои нужди: „Това е сериозна заплаха за издръжливостта на една сграда, още повече при силно земетресение, но за тези неща също си има ред. Бих посъветвал гражданите, когато видят някой техен комшия или някой на партера на тяхната сграда да блъска особено структурни елементи - колони, да проверят в общината дали има издадено строително решение".

На въпрос дали се предвижда със задна дата проверка на строежите в България, какви преустройства са правени без разрешение, министър Плевнелиев отговори: „Аз дълбоко се надявам, че колони и носещи конструкции не са махани, защото това наистина е проблем. Нямаме такъв план, още повече, че това не е в компетенцията на министерството. Общините са длъжни да издават строителните разрешения, не можем да свършим цялата работа и на гражданите. Ако те искат да живеят спокойно, че 9-а степен нищо няма да се случи в тяхната сграда и ако някой почне да блъска на партера, са длъжни да се обадят в съответната община. Искам да помоля всички български граждани, ако някой импровизира по тяхната сграда, моментално да проверят, да се обадят в съответната община.

Земетресение с магнитут 3,5 по Рихтер разлюля на 10 септември столицата.. 11 сигнала за леки щети от труса бяха получени в „Гражданска защита", съобщи за Дарик Красимир Димитров - директор на „Гражданска защита"-София. Той уточни, че основните оплаквания на столичани са за паднали стари комини
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4806 |10.09.2010 Дж. Уорлик: България е рамо до рамо с нас срещу тероризма . 4| 5023 |09.09.2010 Уорлик: България е важна за САЩ . 10| 4923 |08.09.2010 ДПС прати България на съд в Страсбург . 28| 7603 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads