Реклама / Ads
1| 5240 |19.10.2007 НОВИНИ

Българска кирилица върху еврото

.
Формата изпревари съдържанието. Години преди България да въведе еврото, вече има решение общата валута да се изписва на кирилица. ЕС направи реверанс, оставяйки ни да смятаме, че сме спечелили трудна битка.
 

Спорът за начина, по който ще се изписва названието на единната европейска валута, се реши на срещата в Лисабон в полза на България. Всички представители на всички държави-членки на ЕС от 27-те страни дадоха подкрепата си за България и за каузата за изписване на еврото на кирилица. Това означава на практика, че българският случай се превръща в прецедент и ЕС признава правото на различие на кирилицата и уважава нейните граматически правила. Проблемът с изписването на името на общата европейска полза на България - "евро" валута на кирилица в официално документи на ЕС е решен в полза на България, обяви и премиерът на Португалия и председател на Европейския съвет Жозе Сократеш на неформалната среша на върха на лидерите на Европейския съюз в Лисабон.

Българските институции свършиха много работа по този въпрос, изразявам признателност към активното гражданско общество и към хората, които изпращаха множеството петиции и писма по въпроса с изписването на единната европейска валута на български език, отбеляза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тя представи случая с изписването на европейската валута като емблематичен за това как България може да стига до успех в рамките на Европейския съюз - хладнокръвно, с мисъл и когато всички са заедно. За нея този успех е вторият емблематичен пробив на България след като стана член на ЕС, след разрешаването на случая с българските медицински сестри като “еманация на европейската солидарност”. Това, което реши казуса с изписването на еврото на български език в наша полза, е че в Договора за присъединяването ни към ЕС бе записано “евро”, обясни и еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева.

Frognews.bg напомня, че еврото е една от най-младите парични единици в света, която се появи официално на 1 януари 1999 г. и влезе в масова употреба на 1 януари 2002 г. То стана наследник на друга парична единица - екю. То е валута на тринадесет държави от Европейския съюз: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Словения, Финландия, Франция и Холандия , известни още като Еврозона. Еврото се използва като официална валута и в Монако, Сан Марино и Ватикана, като тези страни са лицензирани от Европейската банка да издават собствени монети, въпреки че не са членове на Европейския съюз. Други държави като Андора, Черна Гора и Косово не са част от съюза, но използват еврото като разплащателно средство. У нас еврото ще влезе в обръщение след 2010 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 14958 |28.08.2007 Черен списък на убийците на българската природа . 3| 5284 |20.08.2007 Българската нация е сред най-бързо застаряващите . 0| 4989 |19.07.2007 Нов митинг-шествие “Няма да мълчим за българската природа“ . 0| 5093 |27.06.2007 Световните медии акцентират върху порицанията на ЕК за нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads