Реклама / Ads
13| 4155 |08.12.2014 НОВИНИ

За „балканско мракобесие" обяви Местан договорката за турските новини

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан
Когато постиженията на демокрацията станат жертва на ксенофобията, това не е европейска България. Това е балканско мракобесие.
 

 

По този начин лидерът на ДПС Лютви Местан коментира договорката между Патриотичния фронт и Реформаторския блок за преместване на новините на турски език от ефира на БНТ1 в БНТ2 в името на подкрепата на патриотите за правителството.

 

 

В петък, 5 декември, след седмици на напрежение в така или иначе невъзможното управляващо мнозинство на 4-партийната коалиция 4-та и 5-та политическа сила в Народното събрание се събраха да спасят властта, каза Местан.

 

По думите на лидера на ДПС именно тук се появява най-важният въпрос, а именно каква е цената на тази договорка между ПФ и РБ. „Едната цена е това, че представителите във властта на една от партиите на РБ вече ще работят под пряк ксенофобски надзор. Ако властта наистина е такава самоцел, сигурно е възможно да приемеш унижението да работиш под пряк ксенофобски контрол", намери отговора Лютви Местан, цитиран от нюз.бг.

 

Според ДПС обаче с втората цена от договорката - премахването на новините на турски език, се нарушава правото на малцинствата в България да получават новините на майчин език чрез ефира на БНТ1. „Ако новините бъдат преместени, отговорността няма да е само на ПФ и на РБ, но и на ГЕРБ, които без значение дали принудени или по вътрешна убеденост, имат ПФ и РБ за свой партньор", предупреди още председателят на третите по сила.

 

Местан поиска да разбере и как така две политически сили със статут на едва 4-та и 5-та политическа сила за първи път в 25-та годишната история на прехода към демокрация в България се събират и вземат решение, с което грубо се намесват в програмната политика на една независима медия, било то и националната. "Къде отиде свободата на словото? Къде е СЕМ? Спи ли? Не чува ли?", запита лидерът на ДПС.

 

В тази история от движението виждат още и едно ценностно преобръщане, в което всички трябва да слушат ПФ, дори и ГЕРБ, инак властта се разтурва. Именно заради това Местан коригира предишни свои изказвания и заяви: „Тази коалиция не е идеологически разнородна. Лика прилика сте си и съвсем сте си хармонични и съвместими. Време е да се осъзнаете".

 

Думите на Лютви Местан накара депутатите от Патриотичния фронт да излязат от пленарна зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4052 |04.12.2014 БНТ и БНР се обявиха срещу Слави Бинев . 0| 3941 |04.12.2014 Обявиха неучебен ден в бедстващите райони . 8| 4586 |03.12.2014 Даниел Митов учуден от начина, по който Путин обяви края на „Южен поток” . 7| 5480 |27.11.2014 Министър Танев се обяви за по-малко университети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads