Реклама / Ads
18| 4281 |18.11.2009 НОВИНИ

БАН скара социолог и учен

.
Блестящите учени да бъдат пуснати от клетката и свободно да тичат из гората, препоръча А. Райчев. Оценката на БАН се прави от авторитети, а не на базата на кресливи словоизлияния по вестниците, контрира ПР на БАН.
 

В България има блестящи учени, прекрасни научни работници и никой не обсъжда необходимостта от наука, обяви по БНТ социологът Андрей Райчев. Същността на въпроса не е този, а в това, че БАН е самозатворена, самоизбираща се структура, която не посреща пазарните трудности, откъдето идва и манджата с грозде, добави той.

Лъжи в чиста форма
, в момента БАН има ново ръководство, което прие изключително рязка промяна, обяви Антоанета Христова, ПР на БАН. То е първото, което стартира два вида изследвания. В България много се говори за БАН, но не се казва, че в БАН работят 18% от учените в България и произвежда 60% от научната продукция. Качеството на научно-изследователската работа е там. Оценката, която БАН ще получи на 30 ноември и за която държавата не помогне, ще е тази, след която ще започне реформата. Но не е редно при стартираното усилие влизаш с бутони, контрира Христова.

Трябва науката да стане печеливша в пари, а в БАН няма идея за това. Трябва по сериозен начин да се изкарват пари от едни институти, а други да се дотират от държавата.

Това показва тотално непознаване на проблема, каза Христова. Г-н Райчев изразява емоции, които трябва да бъдат управлявани, обясни тя. Моделът на БАН е модел, взет от немските академии. В света държавите дават 1/3 средства за университетите, 1/3 за наука в центрове и 1/3 за наука в частни центрове.

- Това е дилижанс, скочи А. Райчев. - Кой казва, че е дилижанс, попита Христова. - Аз, отговори социологът. - А кой сте Вие, възмути се Христова, посочвайки, че оценката на БАН се прави от авторитети, а не на базата на кресливи словоизлияния по вестниците.

Единият вариант за изход сега е нещата да спрат до мърморенето. Другият вариант е блестящите учени да бъдат пуснати от клетката и свободно да тичат из гората, предвиди Райчев..

Има и вариант при нормален разговори да се намери решение, отсече Христова.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9887 |27.09.2009 С борби, цирк и скара празнуват в Момчилград . 1| 5769 |28.07.2009 Социологът Румяна Бъчварова оглави премиерския кабинет . 4| 4669 |05.06.2009 Властта атакува евровота чрез социологически врътки . 9| 4909 |04.06.2009 Трудно правителство след парламентарните избори, вещае социолог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads