Реклама / Ads
20| 7827 |04.02.2013 НОВИНИ

Баретата заплашил, че ще проговори

.
Златомир Иванов-Баретата
Соченият за наркобос Златомир Иванов се е опитал да си изтъргува присъдата. Той разбрал, че няма да му се размине да лежи в ареста, още повече че неговото дело, в което е обвиняем като шеф на наркогрупа, е един от т. нар. знакови процеси, наблюдавани от Брюксел.
 

Затова е заплашил, че може да проговори срещу фигури от подземния свят, които са били покровителствани от политици през годините на преход. Това е една от версиите, по които в момента разследващи работят, но отказват да я коментират публично, пише „Монитор”.  
Според запознати Иванов е знаел за връзките на известни престъпници със съдии, прокурори и политици от различни правителства през годините.

 

След покушението се заговори, че стрелецът се е целил в слабините на Иванов, тъй като в подземния свят това е голямо унижение и носи особено послание. Както „Монитор” вече писа, един от враговете на Златомир Иванов е главата на Октопода и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. Затова полицията също ще проверява дали той има връзка с покушението. Враждата между двамата датира от 2009 година, когато Петров е съветник в родното ФБР. В качеството си на такъв той се опитал да рекетира Баретата и му е поискал огромна сума, като му обяснил, че в противен случай ще има проблеми с правосъдието. Твърди се, че също, че през 2009 г., когато стартира акцията срещу Златомир, той се е предал именно на Алексей Петров, което източници на „Монитор” обаче отрекоха.

 

„Тогава издирвачите на СДВР бяха ходили в дома на Иванов, не го откриха на адреса и се върнаха. Следобед Баретата сам дойде пред сградата на СДВР с адвокат, откъдето беше откаран в националната полиция”, разказаха тогавашни участници в акцията пред „Монитор”. След ареста на Златомир той е изваден от наркобизнеса и вече не е фактор в него. „Може някъде да му са се отчитали, но само защото е име и е имал авторитет, но вече не е държал територии”, коментираха още полицаи, разследващи наркоразпространението.

 

Както „Монитор” единствен писа, след задържането си през 2009 г. и престоя си в ареста, Баретата се е преориентирал към бизнеса с цигари. Приближени на спрягания за наркобос движели вноса на контейнери с папироси от Гърция и пласирането им у нас, от което чистата печалба за организатора била между 100 и 150 000 лв. от контейнер. В последните месеци преди покушението срещу Златомир в подземния свят се говорело, че близки до него опитвали да продават амфетамин по заведенията, но нито дрогата, нито цигарите стоят засега като мотив за покушението му.

 

Запознати разкриха, че разследващи са следили внимателно ходовете му и е щяло да му бъде изключително трудно да се намеси отново на наркопазара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 7530 |03.02.2013 Ваньо Танов: Баретата е историята на прехода, много желаят да го няма . 7| 6731 |02.02.2013 Проф. Миланов: Охраната на Баретата не се довери на колегите ми . 10| 7446 |02.02.2013 Основната версия в ъндърграунда: Алексей Петров поръчал Баретата . 15| 5179 |02.02.2013 Цветанов: Някой разчиства стари сметки с Баретата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads