Реклама / Ads
1| 4919 |24.06.2010 НОВИНИ

Бърз съд за дребните бандити

.
Премахват мъртвите текстове от законодателството.
 

Дребните бандити, които не са обществено опасни, ще бъдат съдени по съкратени процедури и наказанията им ще бъдат налагани в по-кратки срокове. Това е една от мерките в Концепцията за наказателна политика от 2010 до 2014 година, която беше приета вчера от Министерския съвет. В документа е записано още, че за справяне с престъпността трябва да бъде разработен и приет нов наказателен кодекс и ДА БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПРОМЕНИ в Наказателно-процесуалния кодекс. Според записаните промени обаче бързите съдебни процедури ще се отнасят само до дребните престъпления. Експертите предлагат и премахването на някои видове наказания (лишаването от право на получени ордени, почетни звания и отличия, обществено порицание), които са изгубили значение в съвременните условия, но все още присъстват в законите ни. Тези мъртви текстове трябва да бъдат заместени с такива, които обхващат съвременните престъпления. Необходимо е и създаване на НОВ МЕХАНИЗЪМ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАКАЗАНИЕТО ГЛОБА, който да гарантира събираемостта є, пише още в концепцията.

Класическата процедура на наказателното производство ще се запази само за тежките престъпления, чието разследване "съставлява фактическа и правна сложност". В приетия вчера от Министерския съвет документ е записано още, че идеята за премахване на излишния формализъм в наказателното производство трябва да бъде доразвита и приложена на практика. Освен това трябва да се усъвършенстват и правилата, свързани с участието на ненавършилите пълнолетие лица в наказателното производство или други КАТЕГОРИИ УЯЗВИМИ ЛИЦА (пострадали от трафик на хора, сводничество, престъпления против половата неприкосновеност и др.). В мерките срещу бандитите е записано още, че ще се разработи и приеме изцяло нов Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Като се запазят част от действащите принципни положения, да се създадат нови правила като разширяване на каталога на основанията, при които комисията може да извърши проверка и да поиска отнемане на имуществото. Освен това е препоръчително да се допусне възможността за развитие на гражданското производство по реда на този закон независимо от развитието на наказателното производство. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4590 |20.06.2010 Бандити отвлякоха софиянец, изхвърлиха го на Околовръстното . 0| 6023 |14.06.2010 Издирват се 800 изчезнали и 8000 бандити . 6| 4607 |06.04.2010 Задържат 300 бандити, Цветанов хвали МВР . 14| 4559 |07.01.2010 ВСС прие план за борба с бандитите и корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads