Реклама / Ads
1| 4928 |09.03.2015 НОВИНИ

Бедствено положение в десетки общини-жертвите станаха 5

.
Бедствие
Общините Гълъбово, Сърница Батак, Минерални бани, Ракитово и Якоруда обявиха бедствено положение днес, съобщи пред БНР Първан Секиранов от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
 
По данни на енергийните оператори около 760 населени места са без ток. Повредите са и по ниското, и по високото напрежение. "Направихме опити с вертолети от армията да установим по-точно местата на авариите. За съжаление метеорологичната обстановка не позволява хеликоптерите да бъдат вдигнати. Продължават наземните работи по отстраняване на тези произшествия", обясни Секиранов.

По-голямата част от населените места в община Минерални бани са без ток и вода. Двете училища там са затворени.

В Хасковска област общо в 10 училища не се провеждат учебни занятия заради неразчистени пътища и липсата на ток. Принудителната ваканция ще продължи да нормализиране на обстановката. По-сложна остава ситуацията в общините Маджарово, Стамболово и Минерални бани, където трети ден в планинските райони са без ток и вода. Близо 100 села са без електрозахранване, 29 са падналите железобетонни стълбове. Екипи на електроразпределителното дружество отстраняват авариите в труднодостъпните места. Извън строя са 15 помпени станции. Основните пътни артерии са разчистени и проходими. Заради разлив на реките Мартинка и Сазлийка са затворени за движение пътят Димитровград –Симеоновград и пътят Троян – Симеоновград.

Река Марица при Свиленград достигна 4.57 метра при критичния праг от 5 метра. Водите на язовир "Ивайловград" се изпускат контролирано през преливниците и няма опасност от наводнение за населените места. В региона няма бедстващи хора.

В община Якоруда е обявено бедствено положение в селата Аврамово, Бел камък, Смолево и Конарско, съобщи пред БНР областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Причината е липса на ток в повечето от малките села на територията на общината и обилния снеговалеж. "Чуваме се постоянно с ЧЕЗ. Опитват се да отстранят авариите, но проблем е силният вятър и снегонавяванията от не по малко от 1.50 - метра", каза Михайлов.

От три дни има блокирани хора в хижа "Христо Смирненски" между Юндола и Белмекен. Роторната машина от снощи е на 300 метра от хижата, но преспата е над 5 метра и самата машина е закъсала, обяви още той.

Бедственото положение в Смолянска област продължава. Отстранена е аварията, която беше към далекопровода от Девин към Смолян, така вече има ток в Смолян и в курорта "Пампорово", съобщи областният управител Недялко Славов. Без ток и без достъп обаче все още са стотици селища в региона. "На телефон 112 е постъпил сигнал за изчезнал човек", съобщи другият заместник областен управител Зарко Маринов, цитиран от БНР. Жена от с. Кремене е известила, че мъжът ѝ е отишъл в местност край селото да нагледа животните си и от вчера го няма. На място са екипи на пожарната, аварийно-спасителни групи със специализирана техника и АТВ.  

Кметът на Смолян Николай Мелемов каза, че зам.-министърът на транспорта Валери Борисов го е уверил, че от днес следобед започва изплащането на пенсиите. Градоначалникът е организирал коли с мегафони, за да информират населението и да призоват гражданите да се включат в почистването на снега около блоковите пространства. В овладяване на бедствената ситуация се включиха и военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон, които пробиват пътища до блокираните от снежните преспи села.

В пет общини в Пазарджишка област е обявено бедствено положение. Това са Велинград, Батак, Брацигово, Сърница и Ракитово. Над 50 селища са без ток и вода. Има и блокирани в снега туристи. Най-критично остава положението в селата над Велинград, където трети ден хората са  откъснати от света. Заради изчерпването на водата от местния магазин,  жителите са започнали да преваряват сняг за битовите си нужди.

40 автомобилни състазатели са блокирани на Белмекен. Там снежната стена е шест метра и роторните машини ще работят през цялата нощ. Други 17 души, сред които и деца, са  блокирани  в хижа край Юндола. В късния следобяд екип е успял да достави там храна, вода и агрегатор за ток, за да могат да се стоплят. Всички училища и детски гради в бедстващите общини са затворени. Засега обстановката остава критична. 40 екипа на електроразпределителното дружество в областта отстраняват авариите, но терените са трудно проходими . В овладяването на положението са се включили и държавните лесничейства. За хората на хемодиализа в бедстващите общини е осигурен транспорт до Пазарджик.

Областната администрация в Кърджали поиска от Министерството на отбраната хеликоптер, който да локализира местата на авариралите далекопроводи. Те се намират в труднодостъпни места и придвижването дотам на екипите е почти невъзможно. Повече от 40 са повредените от тежкия сняг стълбове в областта. Трети ден без електричество са 280 селища. В други около стотина електрозахранването беше възстановено късно снощи. Трудният достъп до местата на авариите допълнително възпрепятства работата на екипите на енергийния системен оператор.

Все още има селища с нарушени телефонни и мобилни връзки. Над 30 сигнала за помощ са получени през изминалата нощ в Кърджали, основно за паднали дървета и болни хора. Поне 10 са случаите на транспортирани пациенти на хемодиализа, със сърдечни проблеми, диабетици и болни деца.

Най-критична е ситуацията в община Ардино, където са на привършване хранителните продукти. Пътищата там са затворени, а ток няма. Спасителните екипи имат готовност да снабдят с храна, вода и лекарства бедстващите селища. Продължава разчистването на основни артерии, отворен за движение само на леки коли е пътят за Хасково. Товарните автомобили се пренасочват по обходен маршрут през село Мост. В цялата област е обявена дървена ваканция за понеделник и вторник. Учебни занятия има само в град Кърджали.

Пътищата Пещера – Батак и Белово – Юндола остават затворени.

Усложнява се и обстановката по долното течение на река Тунджа. Наводнени са стопански постройки и мазета в общините Тунджа и Елхово. Високите подпочвени води в района не спадат вече четвърти месец. С близо половин метър се е повишило нивото на река Тунджа в района на Елхово, като достигна 4 метра. След заседание на кризисния щаб тази сутрин е взето решение да бъде затворен пътят Елхово – село Трънково. Учениците се извозват по обходен маршрут. Под вода е градският парк и промишления пазар. В ниските части на Елхово са наводнени мазета и приземни етажи, съобщи кметът на общината Петър Киров. Нивото на реката при Ямбол за последното денонощие е спаднало с около 15 см, но при Елхово ще продължи да се покачва през следващите 2-3 дни.

Двама души починаха в лошото време в различни части на страната - мъж от крумовградското село Горна Кула и хижарят на хижа Тъжа" в Стара Планина. Така жертвите на лошото време стават петима, след като вчера трима сноубордисти загинаха, затрупани от лавина в Пирин. Днес от Планинска спасителна служба предупредиха, че има висока степен за опасност от лавини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4119 |09.03.2015 Бедственото положение застигна Трънско . 0| 4379 |08.03.2015 Пожарникар №1: Десетки на хемодиализа са без лекарска помощ . 18| 5014 |04.03.2015 Станишев: Със сделка за върховете на МВР и ДАНС Вучков е поставен в неловко положение . 2| 4480 |02.03.2015 Десетки катастрофи на кръгово край Враца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads