Реклама / Ads
25| 5313 |13.05.2014 НОВИНИ

„Беркут” не са стреляли на Евромайдана

.
Сътрудници на специалните части „Беркут” не са стреляли по демонстрантите по време на трагичните събития през февруари в Киев. До този извод е достигнала временната следствена комисия на украинската Върховна Рада, въз основа на резултатите от изследванията на използваните от снайперистите боеприпаси- патрони и гилзи, предаде ИТАР-ТАСС.
 

 

Досегашната версия на киевските власти, която приета и от Запада, бе, че именно беркутовски снайперисти са разстрелвали активистите на Евромайдана, прославяни посмъртно в т.нар "Небесна сотня". Немалко командоси от "Беркут" бяха задържани, разпитвани, а срещу някои от тях бяха заведени и дела.

Според ръководителя на комисията на Върховната Рада, Генадий Москаль, да стрелят по демонстрантите са могли излезли от контрол представители на обществени организации. Не уточнявайки, за какви именно организации става дума, Москаль подчерта, че тогава „първият изстрел е бил срещу представителите на полицията”.

Снайперистите, които стреляха по протестиращите и по полицаите в Киев, може да са наети от някой от лидерите на Майдана. Това се чу в запис на разговор, разпространен в началото на март сайта за видеосподеляне You Tube, между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает.
Министерството на външните работи на Естония тогава потвърди за разговор, който се е състоял на 26 февруари, след посещението на Пает в Украйна.

Във видеото Пает разказва за срещата си с украински лекарка (Олга Богомолец, станала впоследствие кандидат за президент), която е преглеждал ранените и твърди, че почеркът и куршумите са били едни и същи. В разговора Пает споменава, че има сериозни съмнения, че снайперите, стреляли по хора в Киев, са били наети от лидерите на Майдана.

"Олга каза, че според всички намерени улики хората, които са убити от снайперисти, от двете страни - и полицаи, и хората от улицата, са убити от едни и същи снайперисти. Тя ми показа снимки, позова се и на мнението на лекарите, които говорят за един и същ почерк, тип куршуми. И все по-голямо подозрение предизвиква това, че новата коалиция не желае да разследва точните обстоятелства на случилото се. Стремително расте разбирането, че зад тези снайперисти стои не Янукович, а някой от новата коалиция. Това е крайно дразнещ фактор. Това дискредитира новата коалиция от самото начало", обяснява Пает.

"Това е ужасно, мисля, че ние искаме да се разследва", отговаря Аштън. Пает допълва, че "ако тази история започне да живее свой живот, веднага ще дискредитира новата коалиция".

Днес Върховната Рада създаде и временна следствена комисия, която ще разследва фактите около гибелта на граждани в Одеса, Мариупол, както и Донецка и Луганска области. Следствената комисия ще бъде ръководена от одеския депутат с български произход Антон Киссе от Партията на регионите, а негов заместник е Вадим Мериков от „Батькивщина”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5969 |13.01.2014 Николай Радулов: Израелците са разстреляли атентаторите от Бургас? . 14| 7880 |26.12.2012 Пиели и стреляли в ловната дружинка на загиналия Драго Грънчаров . 2| 10467 |08.06.2012 Мъжът на фолкпевицата Ева и Ники Дългия разстреляли Й. Динов? . 7| 9634 |14.10.2010 О. Октай: Местни ДПС дерибеи яли, пили и застреляли сервитьорка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads