Реклама / Ads
33| 6255 |05.12.2023 НОВИНИ

Без Лукойл корупцията у нас пада поне с 10%. Лица от руската пета колона са в траур

.
Смазката е много важна...
Новината, че Лукойл ще продава активите си в България не е новина. Неотдавна финансовият министър Асен Василев подсказа, че очаква подобно нещо. Много преди него обаче хората, които следят темата „горива - война“ доловиха сигнали за предстояща промяна.
 

Това е логично: рафинерията не може както досега да трупа милиарди без да плаща данъци, които да отиват за издръжка на войските, воюващи срещу Украйна.

 

Още миналата година ръководството на Лукойл се обяви против военната агресия и призова Кремъл да спре бойните действия и да преговаря за мир. Това обаче бе ход, който да заблуди в някаква степен „колективния Запад“, че Лукойл минава едва ли не на евроатлантически позиции. В САЩ, НАТО и ЕС повярваха точно толкова, колкото и на българските политици, които днес плюят Путин, на когото се кланяха до онзи ден.






В това, че поделението на руския гигант в България ще бъде сложено на тезгяха има нещо положително. Тежката корупция, която държеше в зависимост български политици и управленци от висшите ешелони и осигуряваше на Лукойл неплащане на милиарди данъци, ще остане в миналото. Кръц – кранчето спира за продажниците на българските интереси. Мъка и траур за български корумпета, натрупали през последните двайсетина години доста пачки в схеми, свързани с рафинерията. Дори само това да е ползата – е добре за държавата и обществото.

 

Ако купувачът е западна компания, ще се промени целият модел на поведение и контактът с българските институции. Гаранция за това ще е вниманието, с което Брюксел ще проследи сключването на сделката. Известно е, че по разпореждане на Путин от 2003 година, във всички големи руски компании са внедрени в ръководствата хора от тайните служби. Чрез тях руският президент следи не само какво се случва там, но и движението на паричните потоци. Дори бе създаден „специален отдел“, който събираше важната информация и приходите към Кремъл.

 

Това означава, че процесът по смяна на собствеността на Лукойл – България освен от руските служби, ще се следи зорко и от западните централи. За да не се допусне преминаването на рафинерията в ръцете на руски субект „под чужд флаг“.

 

Вече се появиха мнения, че сделката с Лукойл ще е преминаването на един монопол от едни ръце в други. Преди всичко заради възможността да се „играе“ с цените. Прокремълските пропагандисти в България моментално биха „тревога“, че цените на петрола ще се увеличат драстично, заради спирането на доставките на руски нефт.






Ако обаче активите бъдат придобити от голяма публична компания рафинерията може да заработи по световните стандарти без укриване на данъци, такси и политическо лобиране в интерес на Кремъл.

 

Припомням, че известното разследващо руско издание „Компромат.ру“ неведнъж е писало за връзки на ръководството на компанията с висши партийни ръководители и с известни фигури от подземния свят. По повод скандали с компанията в Испания, Румъния и Италия, изданието задава въпрос, дали не става дума за мафиотизирана фирма под контрола на руските тайни служби?

 

През последната година и половина трима топ мениджъри на Лукойл намериха смъртта си по мистериозен начин. Последният случай е с председателя на съвета на директорите Владимир Некрасов, който внезапно получи масиран сърдечен удар. Буквално няколко месеца преди него тогавашният шеф на Борда Равил Маганов падна от прозореца на президентската болница в Москва...

 

И още нещо: днес ГЕРБ обявиха бойкот на парламента, щели да участват само в обсъждането на промени в Конституцията. Борисов се държи като стара мома, която всеки подминава на новогодишния купон. Кисел е, защото са го отсвирили за нещо. Да не би да е свързано с Лукойл?

 

Красимир Георгиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 17560 |05.12.2023 Икономистът Евгений Кънев за "Лукойл" : С голяма степен на вероятност купувач ще бъде "Сокар" - компания на Азербайджан . 4| 4122 |05.12.2023 Комерсант": Рублата продължава да поевтинява значително - 100 рубли за евро . 12| 4211 |05.12.2023 Акад. Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката . 9| 4002 |05.12.2023 Тунелите под Газа по-дълги от Лондонското метро. Ще ги наводни ли Израел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads