Реклама / Ads
5| 4533 |18.03.2015 НОВИНИ

Без привилегии за пострадали на митинги през възродителния процес

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан
Няма да се обезщетяват пострадалите на митинги през "Възродителния процес", решиха депутатите. Тази промяна в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица предлагат Лютви Местан и група народни представители.
 

Законът за изменение и допълнение беше представен на днешното заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика, съобщи Нюз. бг.

 

Един от вносителите, Четин Казак, напомни за организирани демонстрации и протести по време на "Възродителния процес", при които се е стигало до стрелба от страна на тогавашната милиция. В резултат на това е имало пострадали хора, претърпявали значителни морални щети, изтърпявали са психически и физически изтезания. Досега те не са получавали възможност да бъдат обезщетени за страданията си.

 

ДПС депутатът изтъкна още, че в сега действащия закон има пропуск, изразяващ се в това, че хора, които са пострадали и са репресирани от комунистическия режим, нямат правото да получават обезщетение за това. "Възродителният процес" е едно от най-тежките престъпления на комунистическия режим, подчерта той.

 

Представители на правосъдното, вътрешното, финансовото и социалното министерства изложиха становищата по предлаганите от Местан и колегите му промени.

 

Правосъдно министерство подкрепя принципните основания. Министерството на труда и социалната политика посочва в документа, че уточнението "ранени с огнестрелни оръжия по време на митинги и протести" очертава твърде общо засегнатия кръг от лица.

Категорично против промените обаче се обяви финансовото министерство. Въвеждането на нова категория репресирани лица, ранени от МВР, не било достатъчно мотивирано. От друга страна, самото доказване на претърпяната репресия е трудно, посочват още в становището си финансистите.

МВР също изложи своите резерви относно въвеждането на нова група лица.

 

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров зададе въпроса колко ще бъдат тези лица, за които се иска да получават обезщетение. Влизат ли и лица, които са осъществявали "терористична дейност", поиска да знае патриотът.

 

Реформаторът Радан Кънев пък не видя състоятелни доводи за отхвърлянето на проекта. Според него тези промени не биха натоварили съществено държавния бюджет. По думите на Кънев, се касае най-вероятно за няколкостотин души. Той не се съгласи с аргумента на Байрактаров и изтъкна, че участието в мирни демонстрации не може да съвпада с участие в терористична дейност. Става въпрос за единици пострадали или убити от огнестрелно оръжие, уточни Четин Казак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4212 |18.03.2015 МВнР: Няма информация за пострадали българи в Тунис . 0| 4314 |14.03.2015 Обезщетяват пострадалите в Мало Конаре . 4| 4851 |01.02.2015 Влакът София - Карлово дерайлира, няма пострадали . 4| 5265 |31.01.2015 Дончев: Държавата няма да помогне на всички пострадали при бедствието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads