Реклама / Ads
16| 4529 |04.04.2011 НОВИНИ

Билборд зове здравния министър да си ходи

.
Д-р Стефан Константинов
Здравният министър Стефан Константинов да подаде оставка, призовава билборд на централния бургаски бул. "Стефан Стамболов", монтиран от Български кардиологичен институт.
 

Освен оставката на министър Стефан Константинов, се иска да си ходят и подчинените му Гергана Павлова, Юлия Джоргова и Божидар Финков. Последните двама са национални консултанти по кардиология, по чиято "препоръка" драстично са орязани средствата за инвазивна кардиология, а животоспасяващи модерни процедури са ограничени до 8 на ден. Гергана Павлова е бивша служителка на "Софарма", която също е в драстичен конфликт на интереси, както и своите двама колеги.

Причината за въвеждането на този абсурден стандарт, който лишава хиляди пациенти от животоспасяваща навременна помощ, са личните интереси на националните консултанти. Те получават по около 42 000 лв. официално декларирани заплати на месец от определени болници и имат интерес потокът от пациенти да бъде насочен към тях. Средствата са изцяло от публични средства за здравеопазване – здравните осигуровки на милиони българи.

Всичко това е подробно изписано на билборда, за да могат пациентите да знаят кой "източва" бюджета на здравеопазването, като в същото време ограничава достъпа им до модерна медицинска помощ. Билбордът е монтиран от "Български Кардиологичен Институт" (БКИ), чиито четири болници са най-потърпевши от орязването на средствата за инвазивна кардиология. В същото време тези четири болници са най-предпочитани от българските пациенти. Само за три години – от 2008-ма досега, смъртността от инфаркт в страната е намаляла с 50%, благодарение на инвазивните процедури, извършвани в тези болници. Бургазлии, които са спасени в болницата в Ямбол, могат да свидетелстват за всичко това. Но болниците на БКИ се явиха сериозна конкуренция на двамата национални "консултанти", техните доходи спаднаха драстично и поради тази причина те посъветваха здравния министър да въведе абсурдния стандарт по инвазивна кардиология, свеждащ процедурите до 8 на ден.

За доходите на двамата национални "консултанти" е сигнализиран здравния министър, но отговор от него все още няма. Затова се принудихме да потърсим широка публична подкрепа с билбордове, от които призоваваме здравния министър да подаде оставка, а българите да получат справедливо право на достъп до медицинска помощ там, където те самите решат!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5289 |03.04.2011 СДС иска оставката на министър Найденов . 4| 5790 |15.03.2011 Министър без застраховка, ако падне самолет . 9| 4851 |14.03.2011 Здравната каса бойкотира министъра . 0| 5218 |18.02.2011 Болен заседател отложи делото срещу ексминистър на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads