Реклама / Ads
7| 4214 |21.07.2019 НОВИНИ

Бизнесмен: Държавата трябва да назначи „кибер цар“, който да гарантира киберсигурността

.
Красимир Стойчев
Киберсигуростта на държавата рефлектира върху бизнеса. В много държави се назначава т.нар. „кибер цар“ , който да изгради цялата система, електронното управление. Може да е министър или зам.-министър, но трябва да е добър IT експерт, който да е овластен и политически и финансово.
 

Това заяви бизнесменът Красимир Стойчев пред бТВ.

 

Той припомни, че преди за тази сигурност е отговаряла Румяна Бъчварова, която нищо не е разбирала от това, сега е посланик в Израел.

 

Бизнесменът призовава за компетентност и много пари, защото IT специалистите не са по-глупави от футболистите, които отиват да играят в чужбина. "Нивото на компетентност не е достатъчност. Системата репродуцира посредственост.", каза Стойчев.

 

Три вреди има от изтичането на данни от НАП – политическа, икономическа и репутационна. За бизнеса е нормално да има тревога от случилото се, защото утре може да възникне друг казус. Докато не се реши кардинално въпроса с киберсигурността в държавата бизнеса ще бъде доста разтревожен.

 

Относно гласуването на субсидия от 1 лев, Стойчев каза, че смята, че това е стъпка в правилната посока, защото, и с 1, и с 11, и със 100 лв ситуацията е една и съща. Който иска да се възползва ще го направи. "Политиката е пазар на идеи, на който всеки иска да участва. Който има най-добрите идеи трябва да се продадат най-скъпо. В Америка и милиардерите плащат, за да се развива пазара на идеите. Това е като с легализирането на наркотиците.", обясни бизнесмена.

 

На въпрос дали е помагал финансово на СДС отговори, че по-скоро е помагал с идеи. "Всеки е давал пари, акъл за да вървят идеите нагоре. Не съм участвал в приватизация, не съм си купил нищо от държавата. Елитарният кръг Г13 имаше свое лоби в политиката, но никога не е ставало въпрос за пари. Не е ставало въпрос за даване и финансиране на някого. Ставаше въпрос кой какви интереси има и как може да тръгнат нещата нагоре, защото като се вдига водата и ние се вдигаме с нея."

 

Стойчев коментира думите на вицепремиера Томислав Дончев за финансирането на ГЕРБ с думите, че ако има рационалност членския внос е само върхът на айсберга. "Финансирането на акъл, който да отиде при партията  има смисъл, а не този членски внос",

 

Относно декларациите на управляващите бизнесмена каза, че заплатите на президента и премиера са нормално средно ниво за държавите от региона ни.

 

"Преди 20-30 години всички стартираха от едно ниво, тогава проблема беше, че много прости хора станаха политици, не че богати влязоха в политиката. Сега има университети и много места от където могат да се научат. Трябва да дойде ново поколение, което да промени нещата. Легализацията на финансирането на партиите ще е точно като легализацията на наркотици." каза в края на разговора Стойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4503 |20.07.2019 IT експерт: Няма кой да одитират системите на държавата . 19| 4891 |20.07.2019 Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП не е единствената, клатят кабинета или държавата . 3| 4641 |19.07.2019 Урсула фон дер Лайен: Страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани . 2| 4392 |18.07.2019 Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads