Реклама / Ads
0| 5783 |04.06.2010 НОВИНИ

БЛС праща Нанев на прокурор

.
Божидар Нанев Източник: bnr
Сигнал до главния прокурор Борис Велчев и до градския прокурор на София Николай Кокинов заради ипотекиране на земята, на която е трябвало да бъде построен "Дом на лекаря" са изпратили членове на Българския лекарски съюз (БЛС).
 

В него е записано, че земята е ипотекирана срещу скромна сума, за да се покрият уж "празните сметки на БЛС", но от заемът губи само лекарското съсловие.

Основният виновник, Според Андрей Кехайов, бивш председател на БЛС, основен виновник е ексздравният министър Божидар Нанев. Именно той - още като шеф на лекарския съюз, е изтеглил заем от Корпоративна банка, за да рефинансира стари заеми на съюза към Токуда банк.


Новият кредит от 420 000 лева е обезпечен с ипотека на земята и върху правото на строеж, но ипотекирането е извършено, без да има изготвена актуална оценка за реалната стойност на терена от лицензиран оценител, писа преди няколко дни „Дневник".

За осъществяване на проекта "Дом на лекаря" Кехайов е заложил 230 000 лева свои лични средства. През 2005 правителството на Симеон Сакскобургготски дава безвъзмездно 2 дка земя на БЛС, като парцелът се намира близо до Александровска болница в София. В проекта лекарското съсловие е инвестирало10 млн. лева.

Кехайов изтъкна, че е лъжа обвинението, че БЛС е оставил празна сметката и  допълни, че БЛС не би си позволил да заложи този свой актив, какъвто е земята за "Дом на лекаря". Тази земя има много голяма материална стойност, подчерта още той.

Според него сегашното ръководство на БЛС трябва да покаже какви са решенията на УС и защо е решено земята да бъде заложена.

Според доктор Димитър Игнатов от БЛС след отстраняването на Божидар Нанев от поста здравен министър в съсловието изниква въпросът: "Това ли е моралът на българския лекар?".

Съмнения в съсловието изникват и около управлението на БЛС от Нанев. Няма прозрачност и отчетност в работата на БЛС, коментира още Игнатов.

Нещо не е наред с БЛС, не е наред финансовата част, посочи Игнатов. Земята за "Дома на лекаря" ще е камъкът, който ще разцепи съсловието, прогнозира той.

Лекарите настояват още финансовите отчети на организацията да се публикуват на интернет страницата на БЛС. Доктор Игнатов е категоричен, че залагайки земята, Нанев всъщност е заложил "кон за кокошка".

За всички е ясно, че в момента здравната система се тресе, заяви и доктор Атанас Атанасов. Той е категоричен, че земята е най-големият актив на лекарите. По думите му, ако там бъде изграден "Дом на лекаря", медиците ще могат да се специализират, да дискутират проблемите на здравеопазването, да се квалифицират.

От БЛС настояват още Божидар Нанев да се отчете пред колегите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 11237 |26.05.2010 Дават на прокурор съветник на Бойко Борисов . 28| 5333 |15.05.2010 Първанов праща на съд намаления състав на СЕМ? . 1| 4917 |14.05.2010 Пращат на съд ексшеф на МВР . 5| 4699 |14.05.2010 След Първанов и БСП праща НПК в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads