Реклама / Ads
9| 5630 |03.07.2013 НОВИНИ

БНБ предупреждава: Лихвите по депозитите тръгват нагоре

.
Източник: Булфото
Идва краят на евтините кредити, лихвите тръгват нагоре. Световната тенденция е такава и тя няма да подмине България. За това предупреди управителят на БНБ Иван Искров на конференция за състоянието на банковата система.
 

Искров посъветва българските банки да внимават особено с отпускането на кредити с фиксирана лихва, за да не се окажат в затруднение. Шефът на централната банка обясни, че големите централни банки излъчват сигнали за затягане на паричната политика и банките у нас трябва да бъдат подготвени за тези промени. Това ще постави началото на нов лихвен цикъл - повишаване на лихвените проценти на международните парични и капиталови пазари. "По-високите лихви навън ще се пренесат и на нашия пазар", посочи Искров. По думите му е дошло време банкерите да отчитат инфлационните рискове.
"Кредитополучателите винаги ще искат по-ниски лихви, но трябва да държим сметка и за интересите на вложителите, които винаги отчитат и инфлацията, а ако щете, и този нелеп данък върху лихвите, въведен от 1 януари", коментира гуверньорът на БНБ.

Главният директор на Банка ДСК Виолина Маринова потвърди, че българските банки ще следват тенденциите. "Лихвите по кредитите по време на бума бяха по-високи, отколкото днес, а в каква среда живеем сега - знаете ли утре какво ще стане, защото аз не знам. Ще има ли правителство, законите ще се променят ли, не знаем", коментира Виолина Маринова, намеквайки, че при несигурна среда и растящи политически рискове заемите е логично да поскъпват. Тя посочи, че данъкът върху лихвите по депозитите не се е отразил особено на вложенията в банките. През май за първи път от септември 2010 г. статистиката на БНБ отчете спад на спестяванията, но според шефката на Банка ДСК това вероятно се дължи на предизборните харчове на банките, които са изтеглили депозитите си. В момента банковият ни сектор работи на скромна печалба - 3.61 на сто.
"Разходите на банките са се увеличили от 2 млрд. лв. през 2008 г. до 3.2 млн. лв. в края на 2012 г., обясни Искров. Това се дължи до голяма степен на нарасналите разходи за провизии - покритието, което банките задължително заделят заради риска от необслужвани кредити. Шефът на БНБ изтъкна, че българските банки са много стабилни и със солидни резерви и затова 16-17% дял на лошите кредити не е опасен.

"Банките няма как да са много по-добре от клиентите си", заяви председателят на Асоциацията на банките и шеф на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той подчерта, че икономическата предвидимост е много важна за банките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6780 |15.11.2012 Парламентът окончателно прие данък върху лихвите . 41| 5318 |25.10.2012 Решено: Десятъкът "Дянков" върху лихвите беше приет . 16| 5333 |19.10.2012 Дянков успокоява: Лихвите по разплащателни сметки-необлагаеми . 30| 5306 |11.10.2012 Плевнелиев: Данъкът върху депозитите ще раздвижи потреблението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads