Реклама / Ads
22| 7628 |26.10.2020 НОВИНИ

БОЕЦ сезира ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши за „Турски поток“

.
БОЕЦ внесе официален сигнал за строежа на „Турски поток“ на територията на България до Европейските институции. Информираме и сезираме Брюксел за установеното руско участие при изграждането на газопровода, като представяме и конкретни доказателства, както за руски контрол над проекта, така и за участие на български фирми закупили техника за милиони лева с европейско финансиране и установените нарушения по сключените договори.
 

Това съобщават от гражданската организация.

Ето  какво още се съдържа в сигнала им:

 

От гражданските репортажи на БОЕЦ и разследванията на Биволъ и BIRD стана ясно, че от месеци  строежа на „Турски поток“ се извършва от руската фирма IDC свързана с Кремъл и беларуската държавна компания „Белтрубопроводстрай“.

 

При посещението ни в офиса на IDC в с. Брусарци бяхме посрещнати от руски охранители, които проявиха агресия спрямо репортера на Биволъ, Николай Марченко. Никой служител на фирмата не пожела да разговаря с нас и да отговори на нашите въпроси:

На какво основание руската фирма IDC изпълнава дейности по строежа на „Турски поток” в България, след като за изпълнител е избрана саудитската форма „Аркад” и в нейният договор с българската компания възложител „Булгартрансгаз” няма посочени подизпълнители?
Има ли руската фирма IDC необходимите разрешителни и сертификати за дейност и работа на територията на ЕС?
Как и по какъв начин са влезли на територията на България руските и белоруски работници? Имат ли необходимите визи, разрешителни за работа, трудови договори , застраховки и квалификация?
Защо руска фирма с руски работници и техника строят „Турски поток”, след като българският премиер Бойко Борисов твърди, че Русия няма нищо общо с този проект?


При извършената проверка БОЕЦ установихме, че беларуската компания „Белтрубопроводстрой” е отстранена от участие в подобен проект в Литва и изгонена през 2019г. от правителството на страната с мотивите, че представлява заплаха за националната сигурност на Литва и интересите на ЕС заради връзки с „Газпром“ и руските разузнавателни служби. В същото време тази фирма строи „Турски поток” в България без контрол и напълно непрозрачно.

 

Сезираме ЕК, ОЛАФ и Лаура Кьовеши и за разслeдванията на Биволъ и BIRD за установените на място чисто нови камиони и техника, закупени от български фирми по ОП „„Иновации и конкурентоспособност“. Разследващите журналисти установяват редица нарушения на сключените договори за европейско финансиране.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4268 |21.10.2020 България сезира Съда на ЕС заради пакета ”Мобилност” . 13| 8586 |19.10.2020 ”БОЕЦ” пред Фрог: МВР излъга, че са намерили взривни устройства в палатковите лагери на протеста . 4| 5320 |16.10.2020 НПО поиска президентът да сезира КС за порочния избор за шеф на ЦИК . 2| 5770 |16.10.2020 БОЕЦ сезира ЕК и LIBE за лъжите на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads