Реклама / Ads
16| 9615 |18.01.2014 НОВИНИ

Богомил Манчев печели 500 млн. евро от АБВ

.
Рестартирането на политическото движение АБВ на Георги Първанов и прегръдката на бившия президент с експремиера Бойко Борисов се прави, за да бъде размразен проектът за изграждането на АЕЦ „Белене”. В дъното на заверата е енергийният бос и обвиняем за източване на 8 млн. лева от проекта за Втора атомна централа Богомил Манчев, твърди „Телеграф”.
 

 

Манчев, чиято фирма „Риск инженеринг” беше подизпълнител на консултанта по „Белене”, е известен с това, че е спонсор на Първанов, и в случая има сериозна мотивация за „пробуждането” на гражданското движение - 500 милиона евро. Приблизително такава сума се очаква да лапне той, ако АБВ успее да договори размразяването на АЕЦ „Белене”. Цифрата представлява комисионата от 5% от 10 млрд. евро, която непозната на БГ пазара американска фирма се кани да инвестира за изграждането на „Белене”.

Планът няма как да се задейства при сегашния кабинет, затова основна цел на новите политически партньори е идването на власт под формата на вече станалата нарицателна коалиция „Мишо Бирата” с предсрочни избори.

 

Мистериозен кандидат-инвеститор вече се е появил и дори настоява за среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Фирмата, готова да вложи в „Белене” 10 млрд. евро, се казва Monaco Private Capital Corporation и по документи е базирана в Ню Йорк. Според източници именно от тази чужда фирма Манчев и коалиция „Мишо Бирата” се надяват да приберат тлъстата комисиона.


Реализирането на идеята на енергийния бос е много опасно за държавата, тъй като то превръща Втора атомна в чисто частен проект, върху който държавата няма да има контрол, поясниха експерти. Явно солидни суми са обещани и на Румен Петков. Той не крие, че се срещал с Бойко Борисов. В интервю за БНТ бившият вътрешен министър се изпусна, че преди 3 месеца се е срещал с лидера на ГЕРБ, за да обсъжда рестартирането на АЕЦ „Белене” и интерес към проекта от чуждестранен инвеститор. Допълни също, че Борисов поел ангажимента, че „групата на ГЕРБ би подкрепила рестартирането на проекта „Белене” и преосмисляне на решението на Народното събрание”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6555 |13.01.2014 Роналдо спечели "Златната топка" . 14| 6098 |10.01.2014 Блестящo! Пиронкова спечели историческа първа титла . 20| 6813 |08.01.2014 Е. Йорданов пред Фрог: Сидеров няма да даде имунитета си, ще печели време . 104| 7587 |06.01.2014 Станишев изтегли: „От зори до мрак ти работи и евроизборите спечели”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads