Реклама / Ads
143| 8281 |06.02.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов: Жертвите растат; много са бедстващите

.
премиерът Борисов
Борисов летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно „Кугър”-ите да летят и да кацат в тези райони. Картината на потопа е апокалиптична: десет души все още се издирват; десетки животни са удавени; рухнали са къщи и постройки.
 

Повече от пет са вече жертвите от наводненията в Хасковска област, съобщи на летище Пловдив министър-председателят Бойко Борисов. Много са бедстващите, подсигурена им е храна, дрехи и напитки, ситуацията е тежка и критична, все още има бедстващи хора, които не са извадени от автомобил, каза още Борисов.

Първоначално имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени. Според инструкциите това не било разрешено, но премиерът поел отговорността и разпоредил хеликоптери от авиобазата в „Крумово” да тръгнат.

Борисов летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно „Кугър”-ите да летят и да кацат в тези райони и да оказват помощ.

Министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов останали в бедстващия район. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.

Пет бяха жертвите на наводнението в харманлийското село Бисер, което тази сутрин беше залято от 3-метрова вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново". Десет души все още се издирват. Хеликоптери и водолази бяха включени в спасителните акции в селото. В операцията се включиха и екипи на горските служби с високопроходима техника. Мобилизирани са също областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Военни от Крумово и Стара Загора също помагат в акциите.

Спасителни екипи издирваха мъж, който бил в автомобил, пропаднал в дере след скъсване на мост. Починала жена е намерена в колата.  По-рано бе съобщено за три трупа извадени от водолази.  Сигналът за мъж и жена в колата е подаден около 13.02 в Регионалната служба 112 – Кърджали.  От него става ясно, че около 11,40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му.  Военна техника се е включила в акцията. Двата хеликоптера прелитат над потъналото село и се опитват да спуснат спасителите, които трябва да извадят хванатите в капан във водната стихия хора. Рухнали са около 15 къщи и постройки.

Десетки животни са удавени. Мобилизирани са всички линейки в областта, които до този момент са извозили около 30-40 пострадали хора. Една част са настанени в болница, други в сградата на старческия дом в района.

Преливат четири язовира: яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали. Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска.

Всички пострадали от наводнението ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер - 325 лв., отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 7138 |06.02.2012 Борисов: Господ да ни пази, дано стигнем Бисер! . 97| 5806 |05.02.2012 Хилъри и Бойко: Ще запазим българската природа! . 32| 7064 |05.02.2012 Тумор колкото яйце имала сестрата на Бойко . 83| 5590 |03.02.2012 Първанов: Някой много се страхува от мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads