Реклама / Ads
19| 4651 |16.07.2010 НОВИНИ

Борисов и Дянков контра на Костов за МВФ

.
Симеон Дянков
Финансовият министър Симеон Дянков отхвърли категорично възможността правителството да тегли заем от МВФ. Той бе подкрепен от министър-председателят Бойко Борисов, който недвусмислено заяви, че кабинетат не възнамерява да предприеме подобни стъпки.
 

Реакцията им бе предизвикана от изказването на лидера на ДСБ Иван Костов. От ефира на bTV демократът заяви , че неговата идея да се вземе заем от МВФ се приема, но управляващите казват – ще го правим следващата година. Знаем, че се иска, докато си силен. Видят ли те слаб, искат повече. Затова сега, ако вземем заем, ще е с лихва 6%, а догодина ще бъде 12%”, поясни Костов.

Според министър Дянков обаче за сега не ни се налага да теглим и от другаде, преценявайки какви са възможностите, които имаме сега и през следващата година. Имаме достатъчно наш ресурс.Нашият ресурс е наш, за да се използва по време на криза и ние него ще го използваме, допълни той.

Симеон Дянков нарисува общата картина на нещата, като заяви, че на всички е тежко, заради орязаните разходи. Видяхте, че между първо и второ четене от централния бюджет излязоха допълнителни 38 милиона за малките общини, 26 допълнителни милиона за лекарствени средства, каза той. Всички имаме по-малко допълнителни пари, трябва да се съобразяваме с това. Като финансов министър в това правителство главната ми задача е да пазя фискалната стабилност и правя това, което е необходимо, допълни Дянков.

Износът ни е реален, помага и за запазване на работни места в промишленото производство, опроверга Дянков предположението, че цифрите не отчитат обективно нещата. Според него голямата тема сега е как да стимулираме вътрешното потребление. Големите инфраструктурни проекти, като магистрала „Тракия“,започват да помагат в сферата на строителството, така че да няма тези спадове от 30-40 %. Сега спадовете са под 15 %, последният месец бяха около 11 %. Ако може в строителството да достигнем до някакво малко над нулево ниво на края на годината, остава ни да потребяваме повече, заключи Дянков.

Ако износът расте във всички сфери и сектори и ако расте и в ЕС, и навън, показва, че това са разнородни дейности, разнородни български фирми, които изнасят. Ако беше фокусиран някъде и само в една или две държави се вдига, само в няколко сектора – да, тогава има нещо странно. Но понеже е много диверсифициран, в много сектори, в много държави се развива, дори в Латинска Америка, към Мексико, към Колумбия се е качил с 200 %, това не може да е фиктивен износ, защити официалните данни министърът.

Дянков сподели, че при пътуванията из страната, като говори с фармацевти, с хора, които се занимават с мебели, мрамор, велосипеди, авточасти, стъкларство, се убеждава, че износът е много разнороден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5224 |16.07.2010 БСП подгони Анна-Мария Борисова . 3| 4622 |16.07.2010 Борисов: Ще свалим цената на газа . 3| 4314 |16.07.2010 Танов: В страната няма контрабанда на горива . 21| 5216 |16.07.2010 Костов: Лобисти губят времето на премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads