Реклама / Ads
4| 4626 |21.09.2010 НОВИНИ

Борисов договаря стратегически енергийни проекти в САЩ

.
Реализацията на стратегически за България енергийни проекти обсъдиха в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Срещата се проведе в рамките на едноседмичното работно посещение в града на българска правителствена делегация за участие в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие и общия дебат на 65-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

По време на разговорите посланик Морнингстар изтъкна доброто стратегическо сътрудничество и отличното приятелско партньорство, с които се характеризират взаимоотношенията между двете страни в момента.
Обсъдени бяха реализирането на важни за България енергийни проекти като изграждане на интерконекторната връзка на страната ни с Република Гърция, реализацията на проектите „Набуко” и „Южен поток”, строежа на АЕЦ „Белене” и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Премиерът Борисов изложи пред посланик Морнингстар позицията на страната ни относно строителството на проекта „Набуко, а именно – вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето, да бъдат признати от Съюза като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети.

Относно строежа на АЕЦ „Белене” министър-председателят заяви, че в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта. Според Бойко Борисов АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа.
Премиерът Борисов и Ричард Морнингстар обсъдиха още възможностите за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и за добив на шистов газ в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4476 |20.09.2010 Борисов в САЩ: Инвестирайте у нас, надеждни сме . 5| 4654 |17.09.2010 ЕК пак притисна Борисов за боклука . 11| 5352 |17.09.2010 Първанов хвали доклада на Цветанов, Борисов иска синхрон с ЕС . 8| 5491 |16.09.2010 Б. Борисов: В Шенген България може да влезе и сама, без Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads