Реклама / Ads
40| 5810 |23.12.2010 НОВИНИ

Борисов: Първанов, отзови посланиците-агенти; ще работят в МВнР

.
Георги Първанов и Бойко Борисов
Президентът поименно да подпише указ – всички посланици- агенти на Държавна сигурност да се върнат в България, предложиха от Министерски съвет.
 

Това обяви на пресконференция в МС премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че предлага при завръщането им дипломатите да работят в МВнР. "Става въпрос за посланици, назначени както от настоящото, така и от предишни правителства", каза Борисов. В средата на декември Комисията по досиетата установи принадлежността на около 45% от проверените ръководители (192-ма – бел. ред.) на български мисии в чужбина към Държавна сигурност.

33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, а четирима са генерални консули, отбелязват от ведомството. Към момента половината от посланиците ни в страните от ЕС и НАТО и почти всички на Балканите са свързани с репресивния апарат на комунистическия режим, обявиха светкавично от МВнР.

След като Комисията по досиетата обяви имената на дипломатите с картонче, външният ни министър Николай Младенов обяви: "В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност с бившите служби да представляват съвременна България".

Държавният глава Георги Първанов нееднократно обаче защити посланиците агенти и каза, че е против лустрацията и чистката по политически причини.

Премиерът поясни още, че няма кандидат за поста на Божидар Димитров. „Обмисляме дали някой друг министър не може да поеме неговите задължения” съобщи той.

Frognews.bg припомня, че Димитров бе назначен за министър без портфейл в правителството с ресор българите в чужбина. Контролираше работата на Агенцията за българите в чужбина, негов ангажимент бяха и вероизповеданията.

До оставката му се стигна, след като Комисията по досиетата оповести данни, от които стана ясно, че 45 % от дипломатите ни са били свързани с бившата ДС. Агент на Първо главно е бил и самият Димитров, доставял е информация от исторически източници, докато работел във Ватикана. Заради обвиненията към премиера, че има двойни стандарти към бившите агенти – иска отстраняване на дипломатите с досиета, а пази своя кадър Борисов поиска оставката на Димитров и я получи.

С много мъка го казвам, защото ми е много добър приятел – вместо да си погледнат гредите в собственото око, на мен вече няколко дни подред ми показват тази една прашинка – Божидар Димитров. Именно за да покажа, че няма двоен аршин, че принципите за мен и за ГЕРБ са най-важни, приех оставката му”, обяви дни след това премиерът.

Самият Божидар Димитров твърдеше, че не е обиден, не се чувства жертва и дори посочи името на наследника си – настоящият директор на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов. До този момент никой не бе опровергавал информацията за приемника му. Днес премиерът попари надеждите за запазване въобще на този пост в кабинета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5654 |22.12.2010 Борисов: Рейтингът ни е стабилен, въпреки изказванията на президента . 40| 5526 |20.12.2010 Б. Борисов: Няма министър, застрахован от СРС-та . 47| 7880 |18.12.2010 Борисов: С Алексей Петров съм се бил повече, отколкото съм си говорил . 42| 6802 |17.12.2010 Борисов: Президентът да каже за АЕЦ ”Белене” и договорките с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads