Реклама / Ads
0| 4734 |24.04.2016 НОВИНИ

БСП: България е заплашена от демографски колапс, дезинтеграция и поляризация

.
Крайно време е да бъде създадена онази държава, която Конституцията повелява – демократична, правова и социална България. Това се казва в проекта за политическа платформа на БСП „ЗА БЪЛГАРИЯ – СУВЕРЕННА, СПРАВЕДЛИВА, ПРОСВЕТЕНА!”, одобрен на заседание на Националния съвет на партията. Документът предстои да бъде представен и приет от 49-тия Конгрес на 7-8 май.
 
В него социалистите изразяват тревога за съдбата и бъдещето на България и отбелязват, че промените в света през последния четвърт век са изострили до крайност неравенствата, създали са множество военни конфликти и са донесли световната финансова, икономическа, социална и  политическа криза.

България се намира в критичен и преломен момент, заплашена е от демографски колапс, дезинтеграция, социална поляризация и културна деградация, отбелязват от БСП и предупреждават, че демокрацията у нас е в упадък. Социалистите посочват, че политическият процес се е превърнал в порочна технология, чрез която десницата овладява държавната и местната власт, а управляващите са готови на отстъпление от националните интереси в името на корпоративната власт. Отбелязват също, че в България набира сила авторитарното управление, налагат се идеи за „премиерска“ или „президентска“ република, докато според БСП парламентаризмът и представителната демокрация могат да гарантират свобода и самоуправление.

БСП е национална партия с отговорност да бъде лява алтернатива

„Тече процес на унищожение на идеята за държавност. Държавата загуби посока, а държавността е компрометирана. БСП не може да приема задълбочаването на тези процеси, пагубни за бъдещето на България”, пише в платформата на партията. В нея се подчертава, че пред БСП стои отговорността да бъде категоричната лява алтернатива за страната и че БСП е национална партия, отстояваща националните интереси, работеща за единството на нацията и унитарния характер на българската държава. Посочва се също, че основите на лявата национална политика са: Суверенна държава, която защитава националните интереси от глобалния неолиберален икономически и политически диктат; Справедлива държава с активна роля на регулатор, собственик и инвеститор; Социална държава, съдействаща за повишаване на заетостта, доходите и потреблението, за преодоляване на бедността, повишаване качеството на живот и демографски прираст. „Наш дълг, като носители на левия проект за България, е да се борим, за да си върнем загубеното доверието, за утвърждаването ни като изразители на жизнено необходимата за страната алтернатива”, категорични са от левицата.

За възстановяване на държавността и национална сигурност

От БСП насочват вниманието към струпването на огромни маси от имигранти, които могат да дестабилизират България, докато управляващите допускат въвличането й във военното противопоставяне между НАТО и Русия. В напрегнатата международна обстановка и натрупана вътрешна несигурност, възстановяването на държавността е задължително, а без това реформите в отделни сектори са невъзможни. В платформата на левицата се казва, че съдебната система не изпълнява ролята си на ефективен защитник на закона и на равенството пред него и че е наложително освобождаването й от политически контрол и намеса. В същото време политиката в областта на вътрешната сигурността и отбраната на настоящото управление е провал, а в резултат на необмислени реформи в МВР и в системата за отбрана е достигнато критично ниво, под което е невъзможно те да изпълняват своите основни функции. Необходимо е поддържането на съществуващите и изграждането на адекватни на съвременната среда на сигурност отбранителни способности, а МВР и ДАНС  трябва да предприемат решителни действия за рязко намаляване на корупцията и злоупотребите с власт, призовават социалистите.

„Настояваме България да се превърне в равностоен член на ЕС като формулира и отстоява своите интереси в общността. България не бива да допуска нейната територия да се използва като плацдарм за засилване на противопоставянето между НАТО и Русия. Трябва да отхвърлим политиката на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия. Като членове на ЕС и НАТО трябва да заявяваме и защитаваме национални позиции и да провеждаме активна национална политика”, пише в проекта за политическа платформа на левицата.

Приоритетите на БСП – демографски растеж, достойни доходи, социално здравеопазване, просветена държава

Промяната в управленските подходи е задължителна според платформата на партията

Преодоляването на демографската катастрофа, създаването на условия за достойни доходи, възстановяването на здравната система с активно участие на държавата, осигуряването на всеобщо, достъпно и качествено образование – това са водещите приоритети в политическата платформа на БСП „ЗА БЪЛГАРИЯ – СУВЕРЕННА, СПРАВЕДЛИВА, ПРОСВЕТЕНА!”. Проект на документа, който ще бъде представен на 49-я Конгрес в началото на май, бе одобрен на заседание на Националния съвет на партията.

Принципната промяна в подхода към управлението на държавните финанси и на разпределението на публичните средства е задължителна, а държавният бюджет трябва е инструмент за активна политика за стимулиране на реалната икономика, посочват социалистите. Левицата отбелязва, че сегашното правителство въвлича страната в „дългова спирала“ и че „стабилността” се крепи само на дългове и еврофондове. „Трябва да спрем несправедливото разпределение на доходите и да провеждаме политики за борба с бедността чрез активно намаляване на социалното неравенство. Ключов елемент е преминаването към данъчна политика, включваща прогресивно и семейно облагане. Необходимо е и въвеждане на диференцирани ставки на ДДС със социална насоченост – за детските храни, лекарствата, други стоки от първа необходимост”, заявяват социалистите. БСП предлага и инициатива за реиндустриализация чрез проекти с държавно участие и настоява публичният ресурс да бъде насочен към преодоляване на регионалните диспропорции, включително чрез възобновяване на програмата „Растеж и развитие на регионите”. Социалистите потвърждават ангажиментите си за развитие на ядрената енергетика и газопреносната мрежа.   

Социална сигурност чрез заетост и доходи с участието на държавата

Основен приоритет за БСП е създаването на работни места и условия за достойни доходи, а първостепенна задача е намаляването на броя на работещите бедни, защото несправедливостта в заплащането на труда засяга 2,5 млн. наети у нас, става ясно от проекта за политическа платформа. БСП настоява и за промяна на модела на разпределение на националния доход и догонване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда – БВП на човек от населението у нас е 2,4 пъти по-малко от средния за Еврозоната, а средната заплата е 4,83 пъти по-ниска. По примера други европейски държави от левицата излизат с идея за въвеждане на пределна „социална ножица“ за доходите в едно предприятие, приложима както за публичния, така и за частния сектор. В средносрочна перспектива да се удвои участието на държавата във формирането на БНП – от сегашното равнище около 10% до средноевропейската норма от 25-30%, призовават също социалистите.

„БСП е за цялостната ревизия на прословутата „песионна реформа“ във всичките й параметри. Ние сме за съобразяване на размера на пенсиите с действителния трудов принос и реалната издръжка на живота, за обвързване на растежа на пенсионната възраст със средната продължителност на живота, което предполага намаляване на възрастта за пенсиониране”, категорични са от левицата.

Демографският растеж – вложение с висока възвращаемост

Липсата на перспектива, задълбочаващите се дисбаланси в икономическото развитие, системното неизпълнение на основните конституционни функции на държавата доведоха до  демографска катастрофа. Намаляващата раждаемост е следствие на нарастваща нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще и липса на гаранции за достоен живот, констатират в проектоплатформата си социалистите. „На средствата за стимулиране на демографския растеж трябва да се гледа като на приоритетни вложения с висока възвращаемост, а не като на допълнително финансово бреме”, заявяват от БСП. Според левицата демографският проблем е нерешим без публични инвестиции за  икономическо развитие, висока и качествена заетост, доходи, гарантиращи достоен живот и качествено и общодостъпно образование, което да е в основата на равенството на шансовете и възможностите за всяко българско дете, независимо от социалния статус на родителите му.

Здравето е право на гражданите и ангажимент на държавата

„На България е необходим нов здравен модел, който да замени досегашния комерсиален и антисоциален модел на здравеопазване, в който здравето е стока. За нас здравето е конституционно право, което предполага специален ангажимент на държавата”, пише в политическата платформа на БСП. „Ние сме за финансиране на профилактиката, на лечението на инфекциозните болести, на майчинството и на детското здравеопазване от държавния бюджет. Здравната каса е тази, която трябва да финансира диагностиката и лечението на останалите заболявания”, смятат в левицата. Според документа допълнителното осигуряване или доплащането в лечебните заведения за определени случаи не бива да надхвърля 10-15%, а болница, която не спазва този принцип, не трябва да има право на финансиране от Здравната каса.

„Държавните и общинските болниците не може да са търговски дружества с цел печалба. Те са длъжни да оказват спешна медицинска помощ и да не извършват селекция на пациенти. Те трябва да осигуряват здравето на гражданите дори когато няма печалба. Това е дълг на социалната държава”, категорични са от БСП. Натрупаните тежки проблеми в здравеопазването налагат възстановяване на морала и доверието в здравната система с активното участие на държавата, подчертават социалистите.

БСП е за просветена държава и културна идентичност

Провежданата от управляващото мнозинство политика в образованието и науката утвърждава неолибералното разбиране за образованието като услуга и за науката като зависима от законите на пазара. Държавата се оттегля от свои отговорности на гарант за всеобщо образование, на важен фактор в развитието на науката, технологиите и иновациите, предупреждава БСП. „Настояваме да се възстанови общественият характер на образованието и държавата да финансира образованието само в държавните и общинските училища. Ние не оспорваме правото на един родител да избере частно училище за детето си, но този избор не задължава държавата да го финансира извън създадената от нея образователна система”, пише в платформата на левицата.

Лявата партия на България предлага алтернатива: Отговорност на държавата за всеобщо, достъпно и качествено образование, за развитие на научните изследвания, технологиите и иновациите като условие за излизане от икономическата, социалната и духовна криза. „Наложително е въвеждането на нов и по-справедлив механизъм на формиране на бюджета на държавните и общински училища, стимулиращ постигането на по-високо качество на образование”, допълват социалистите. Според тях трябва много по-активно да бъдат подпомогнати БАН и българските учени и чувствително да се увеличат публичните инвестиции в наука и образование. Държавната поръчка в университетите следва да се определя преди всичко от потребностите на образованието и икономиката, като в тези случаи обучението да се финансира почти изцяло от бюджета.

„Тревожим се от нихилизма и песимизма на младото поколение, от незаслуженото отношение към творците на българската култура и наука, от задълбочаващата се социална диференциация  и безотговорното отношение към недостатъчното финансиране на процесите в българската  културата, от съзнателното неглижиране от управляващите на изконно високи национални постижения, заслужили славата на българския творчески дух по световните сцени и принизяване на вкуса на българите до комерсиални форми, носещи бързи печалби”, предупреждават от левицата.

„Държим здравеопазването и образованието да се организират в съответствие с Конституцията. Гарантирането на тези права изисква прилагане на принципа – обществените средства за обществени нужди чрез обществени учреждения”, се казва в политическата платформа на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4933 |24.04.2016 Рагин: Гърция и България се самоубиват с блокади . 0| 4409 |22.04.2016 Миков: Президентът и министри злепоставят България . 0| 4446 |22.04.2016 КЗК проверява „Шел” и „Еко България” . 0| 4372 |21.04.2016 Украйна, Румъния и България обмислят създаването на съвместна военна бригада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads