Реклама / Ads
12| 4721 |01.02.2011 НОВИНИ

БСП и ДПС подкрепиха управляващите за БАН

.
БСП и ДПС приветстваха решението на премиера Бойко Борисов да оттегли законопроекта за БАН, внесен от ГЕРБ. От движението определено проявиха повече ентусиазъм. Социалистите не спестиха иронията.
 

Макар да определи оттеглянето на закона като “стъпка в правилна посока”, Сергей Станишев не пропусна да подчертае, че това е било “наложително”, защото предложеният проект е бил чисто и просто “безобразен”. “Остава въпросът защо една година мъчиха БАН с екстравагантни идеи и с видимото намерение да закрият академията? И защо трябваше да се стигне дотук, за да се върнат нещата към предишното им състояние?”, попита той.

Соцлидерът призова за сериозно отношение към изработване на Стратегия за научни изследвания и препоръча да се ползва подготвения в края на мандата на неговото правителство проект. В новата стратегия задължително трябва да се формулират задачите, които държавата поставя пред Академията, приоритетните направления за научни изследвания, връзката им с приложната наука и иновациите и задължително – ангажиментите на държавата за финансиране на българската наука, тъй като ситуацията остава трагична. България просто е длъжна да осигури финансиране от 1 % от БВП за наука, съгласно Европейската стратегия 2020, но не се вижда кога това ще се случи. Напротив – режат се, при това със замах средства.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че ЦОБ и парламентарната група на движението оценяват високо постигнатото съгласие на срещата за бъдещето на БАН в парламента и намесата на министър-председателя Бойко Борисов. Неговите идеи за изход от заплетената ситуация заслужават подкрепа. “Доволни сме, че един проблем, кой пораждаше остро напрежение, ще намери своето цивилизовано решение”, заяви Местан. Той разбрал предложението за недопускане на хора, свързани с ДС, до ръководството на БАН, институтите й и настоявателството й като препоръка, а не като изискване, което трябва да бъде изрично записано в новия закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4511 |19.01.2011 М. Манолова: Управляващите финтират, за да си решат проблема . 3| 6495 |24.12.2010 Мария Илиева: Управляващите да не забравят културата . 20| 4797 |04.11.2010 Сините, Атака и ГЕРБ подкрепиха Цветанов . 17| 4828 |29.10.2010 Първанов влезе в задочен диспут с управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads