Реклама / Ads
9| 5346 |25.05.2020 НОВИНИ

БСП иска създаване на Държавен фонд за развитие на Северозападна България

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
БСП внася Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България. Целта е да се подпомогнат най-слабо развитите региони, които според опозицията ще бъдат особено засегнати заради кризата с COVID-19.
 

"Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие”, заяви Корнелия Нинова по време на посещение във Враца, където бе представен и законопроекта.

 

"На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие”, допълни още лидерът на БСП.

 

Със създаването на фонд за държавни инвестиции в Северозападна България, обхващащ общините Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, се цели социално-икономическо развитие на Северозападния регион.

 

Неотложно е намирането на инвеститори в региона, като държавата трябва да предложи стимули. Едно от предложенията на БСП е фондът за устойчиво развитие на Северозападна България да разполага ежегодно със средства в размер на 100 млн. лв., като те се инвестират в дружества и недвижимо имущество на територията на общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

 

БСП предлага също фондът да подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност в Северозапада за изграждането на индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10 годишен ангажимент за изкупуване на земеделска продукция от земеделски производители от региона.

 

За да се подобри образованието в Северозапада, както и да се спре демографският срив, мерките на БСП са субсидиране на проекти в областта на висшето и средно образование, насочени към регионалните потребности. Също така осигуряването на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускането на студентски стипендии срещу ангажимент за завръщане и работа в региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4855 |25.05.2020 Хора правят подписка за намаляване на скоростта в село Дебращица след тежка катастрофа . 0| 7280 |22.05.2020 ДБ иска оставката на Портних заради екокатастрофата във Варна . 0| 5472 |21.05.2020 Сотир Цацоров също иска оставката на Лозан Панов . 0| 6561 |21.05.2020 Татяна Кристи: Комизмът не спира на територията. Сега ще има и държавен букинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads