Реклама / Ads
11| 4563 |09.09.2009 НОВИНИ

БСП иска увеличаване на минималната работна заплата

.
Въвеждане на необлагаем минимум за хора с ниски доходи Източник: Вяра Йовева
Предложението за увеличаване на минималната работна заплата стана ясно след срещата на БСП със синдикатите, които предложиха свои 20 антикризисни мерки.
 

Според Сергей Станишев „ тежестта на икономическата криза не бива да пада най-вече върху хората с най-ниски доходи.”
„Ще предложим такова увеличение на минималната работна заплата, което да позволи 240 000 души по-лесно да минат през кризата", убеден е червеният лидер. Въвеждането на необлагаем минимум за хората с ниски доходи е друга възможност в тази посока.

Прогнозите за задълбочаване на кризата показват необходимостта от ясна антикризисна програма, публични инвестиции и силна социална защита от държавата, подчерта Станишев.

Тезата за гигантската дупка в бюджета се внушава упорито от новите управляващи, а тезата за 600 млн. лева, похарчени в последния ден от предишното правителство, екс-премиерът определи като „фантасмагория".
Станишев отбеляза, че официално се говори за замразяване на заплати и пенсии. Според него антикризисната политика не може да се свежда само до това да “се върже” бюджетният баланс, защото това е макроикономика.
Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, че позицията на синдиката е или да се увеличат минималните доходи, или да се въведе необлагаем минимум.

20 антикризисни мерки предложиха от своя страна синдикатите. Мерките са одобрени и от КТ „Подкрепа“ и ще бъдат гласувани на Съвета за тристранно сътрудничество. Синдикатите настояват за удължаване на максималния срок за получаване на обезщетения за безработица от 12 на 18 месеца, въвеждане на линията на бедност като критерий за целите на социалното подпомагане, разширяване на ваучерното хранене, контрол на средствата отпуснати от Българската банка за развитие.

„Имаме сигнали, че банките взимат средства от Българската банка за развитие при ниска лихва и ги депозират в други банки, вместо да ги представят на бизнеса, сподели вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев каза след срещата с червените депутати, че синдикатът ще се отзове на покани за дискутиране на проблемите на всяка парламентарно-представена партия и парламентарна група. Той изрази притеснения, че отделните министерства още не са огласили управленските си програмиз, „но считаме, че всяко ново правителство има право да се запознае с наследството", добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4678 |14.01.2009 Минималната заплата се е увеличила 2 пъти за последните 5 години . 13| 4972 |07.01.2009 Обсъдиха вдигане на минимална работна заплата на 240 лв. . 1| 4683 |19.12.2008 Предлагат увеличаване на патентния данък в София догодина . 2| 4580 |07.08.2008 Първо реформа в здравния сектор, после увеличаване на осигурителните вноски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads