Реклама / Ads
2| 4579 |07.08.2008 НОВИНИ

Първо реформа в здравния сектор, после увеличаване на осигурителните вноски

.
НДСВ е против увеличаването на здравноосигурителната вноска с още 2%, без да е започнала демонополизация на здравната система. Жълтата партия ще пита партньорите си дали е редно гражданите да плащат повече пари в нереформиран сектор.
 

Това каза зам.-председателят на царската формация Милен Велчев по време на дискусията на тема „Бюджетът на Република България за 2009 г. и промените в социално-осигурителните и здравноосигурителните плащания", организирана от НДСВ в сградата на Народното събрание днес на пл. „Ал. Батенберг". Той подчерта, че либералните партньори в тройната коалиция нямат вина за закъсняващата демонополизация в здравния сектор, а личи нежелание от страна на другия партньор да се премине към реформа.

„В социалното осигуряване се предлага реформистка стъпка с включването на държавата като осигурител по формулата 8:10:12", оповести още зам.-шефът на НДСВ. Той допълни, че на срещата на коалицията в Банско са се чули предложения за цялостно намаляване на пенсионно-осигурителната вноска на работещите, като са били предложени вариантите на съотношение в плащането между нает, работодател и държава да бъдат 6:10:12 или 7:10:12. НДСВ щяло да подкрепи тази идея, ако се предвидят съответните компенсиращи мерки.

Три са приоритетите на партията при формирането на разходната политика на Бюджет 2009 - инвестиции в образованието и науката, инвестиции в младите хора и семействата, антиинфлационна политика, заяви още той. Увеличение на единната ставка за издръжка на един ученик, както и осигуряването на повече пари за наука на проектен принцип са предложенията на царската формация в сферата на образованието. Жълтите настояват средствата за образование и наука да бъдат поне колкото в Бюджет 2008, а не да се намаляват от 4.2 на 4% за догодина.

ndsv-press.jpg

По отношение на антиинфлационната политика Милен Велчев каза, че обичайните средства за противодействие на инфлацията не винаги са популярни. Той посочи, че е изключително важна активната работа на Комисията за защита на конкуренцията за разкриване на случаите на картелизация като антиинфлационна мярка. Според него трябва да се води внимателна подоходна политика - доходите да не изпреварват производителността на труда.

Приоритетите на НДСВ за подкрепа на младите хора и семействата пък представи другият зам.- председател на НДСВ Марина Дикова. Тя препотвърди предложението на жълтите платеният с 90% от осигурителния доход на родителите отпуск по майчинство да се увеличи от 9 на 12 месеца. Друга идея на НДСВ в подкрепа на децата и семейството е да се увеличат детските надбавки на принципа на удовлетворяване на нуждата. Затова царската партия предлага размерът на надбавката да е равен на средната такса за общинска детска градина. Марина Дикова предложи също, по принципа, че парите следват учениците и на основата на държавния стандарт за издръжка на един ученик, догодина и частните училища да получат издръжка от бюджета. Така ще се третират равнопоставено частните, общинските и държавните училища. Според Дикова същият принцип трябва да се приложи и за детските градини, независимо от вида на тяхната собственост.

В обсъждането на Бюджет 2009 участваха представители на синдикатите и на работодателските организации: КНСБ, КТ Подкрепа, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Съюза за стопанска инициатива, БСЧП „Възраждане". В дискусията се включиха и зам.-министрите на финансите Димитър Ивановски и Любомир Дацов, депутатът Олимпи Кътев и общинският съветник от НДСВ в София Владимир Каролев.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4706 |23.07.2008 Златко Баретата бе за малко в ДАНС, после се прибра . 3| 4672 |16.07.2008 Последно: СРС-тата стават главна дирекция в МВР . 2| 4756 |09.07.2008 Днес е последният работен ден за безмитните магазини . 12| 4887 |01.07.2008 Първоюлски ценови сатър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads