Реклама / Ads
13| 4288 |22.01.2015 НОВИНИ

БСП проваля вота на недоверие на ДПС

.
Мерджанов
БСП няма да подкрепи предложението на ДПС да бъде поискан вот на недоверие на кабинета заради изявления на здравния министър Петър Москов, които от партията на Лютви Местан определят като ксенофобски и език на омразата. Това обяви пред журналисти говорителят на партията Атанас Мерджанов след на заседание на парламентарната група на БСП по темата.
 
Преди два дни Местан поиска оставката на Москов заради това, че е нарекъл целия ромски етнос "скотове" и ги е сравнил с диви животни, и се закани, че ако тя не бъде подадена, ДПС ще инициира вот на недоверие. Вчера премиерът Бойко Борисов застана зад Москов, но според Местан премиерът е подкрепил само професионалните действия на здравния министър, но се е разграничил от ксенофобските му изявления. Местан цитира Борисов, че препоръчва на министрите си да съобразяват изказа си, защото дори само една неточност може да стане повод за атака.

За да бъде внесено искане за вота на недоверие, са необходими 48 гласа, а ДПС има 36 депутати. Местан съобщи, че контактна група начело с Тунчер Кърджалиев вече води консултации с депутатите. "За мен е важен въпросът кой ще се нареди до ксенофоба Москов", каза лидерът на ДПС на въпрос от кого очаква подкрепа.

След изявлението на Местан Мерджанов коментира, че представените от ДПС мотиви не са достатъчно за искане на вот на недоверие за цялостната политика на Министерството на здравеопазването. "Езикът на Москов е недопустим, граничи с внасяне на омраза и БСП ще се противопостави на подобни изявления", заяви Мерджанов. Ако се стигне до вот на недоверие, винаги ще гласуваме против този кабинет, добави той.

Местан посочи, че в ДПС не са наивни и знаят, че няма да се стигне до оставката на Москов. "Няма да се откажем от идеята за вот на недоверие, защото днес България има нужда от разтърсващ дебат за ценностите", коментира Местан. Според него етническото напрежение се генерира от изявите на министъра, а не от реакцията на ДПС.

По-рано днес групата на Реформаторския блок подкрепи изцяло министър Москов. Атаките срещу него са заради реформата, която подготвя, обяви Димитър Шишков. Найден Зеленогорски добави, че Реформаторите не се притесняват от вот на недоверие, и прогнозира, че ако се стигне до такъв, подкрепата за правителството може да бъде по-голяма от тази, с която то беше избрано.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4734 |22.01.2015 Местан: Вот на недоверие ще има, оставка не . 10| 4430 |22.01.2015 ДПС депутат: Убеден съм, че ще има вот на недоверие . 3| 4146 |21.01.2015 Янакиева с опасност за живота и минимални шансове за възстановяване . 37| 5292 |20.01.2015 ДПС с ултиматум към Борисов: Или оставка на Москов, или вот на недоверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads