Реклама / Ads
11| 4545 |06.11.2014 НОВИНИ

БСП ще защитават българските производители

.
Зам.-председателят на БСП Корнелия Нинова
Днес внесохме промени в Закона за търговските вериги. Оставаме последователни в позицията си в защита на българските производители срещу злоупотреби и натиск.
 
Това заяви пред медиите в НС зам.-председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че е създадено определение за „значителна пазарна сила“. „Възлагаме на Комисията за защита на конкуренцията да прави оценка с методика, какво представлява тя и какво е присъствието на дадена търговска верига на пазара“, поясни Нинова. Тя заяви, че търговските вериги с оборот над 50 млн. лв. ще трябва да представят типовите си договори в КЗК  и се задължават да подписват такива договори, които са одобрени от нея.

Нинова подчерта, че в договорите няма да могат да влизат такси за услуги, които не са предоставени, клаузи, с които веригите налагат забрани на българските производители да предоставят стоките си на трети лица, веригите да продават  под себестойност продукта. Тя информира, че 3 месеца след публикуване на закона ще бъде срокът за търговските вериги да приведат в съответствие типовите си договори през КЗК.  

„Ще търсим подкрепа от колегите от другите парламентарни групи, защото сме убедени, че този въпрос е в защита на българското производство, малките и средни предприятия. Така защитаваме и много работни места“, заяви зам.-председателят на БСП.

„Ние сме последователни в антимонополното законодателство“, заяви пред медиите депутатът Румен Гечев. Той припомни, че по време на миналия мандат левицата е прокарала поправките в закона за кредитните институции, в резултат на което се е повишила конкуренцията и лихвите по ипотечните кредити са намалели. Гечев бе категоричен, че това е опровергали напълно твърденията за повишаване на лихвите, които опозицията тогава е издигала.

По думите му същата политика БСП иска да продължи със закона за търговските вериги. „Този закон беше спрян в последния момент, по неясни за нас причини. Беше странно, че българският президент  защитава чуждите вносители, а не българските производители“, категоричен бе той. Гечев подчерта и че тогава в комисия дори опозицията е подкрепила законопроекта. „Най-добрата социална политика е инвестиционната. В условията на пазарна икономика е успешно онова производство, което има осигурен пазар“, подчерта Гечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4483 |30.10.2014 Бакалов: От 6-ти октомври но българските граници има 100% контрол . 19| 7027 |16.10.2014 Проф. Вучков за Фрог: Обичам българските мюсюлмани и те ме обичат . 3| 6541 |12.10.2014 Българските гори са сред първенците по биоразнообразие в Европа . 12| 4388 |08.10.2014 Производители на ток помагат на бедните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads