Реклама / Ads
51| 5700 |14.02.2013 НОВИНИ

БСП внася два сигнала за злоупотреби в парламента

.
От Парламентарната група на Коалиция за България внасят два сигтала за злоупотреби в комисията за проучване на сигнали за корупция по високите етажи на властта с председател Яне Янев.
 

На брифинг в парламента Румен Петков обясни, че единият сигнал е свързан с фалшифициране на решение на кабинета. „Внасяме в комисията на Яне Янев сигнал за скандално пренаписване и фалшифициране на решение на Министерски съвет, чрез което се деактува обект публична държавна собственост на централния плаж в Бургас и се актува като частна държавна собственост”, коментира Петков. 

На 19 ноември 2012 г. с писмо до регионалния министър Лиляна Павлова областният управител на Бургас Константин Гребенаров иска смяна на статута на парцел 946 кв.м. с умишлено сгрешен адрес – парк „Езеро”, вследствие постъпила молба с интерес от купувача „Булгариен – Директ райзен” ООД Несебър. Ключови министерства не са предоставили свое становище по това искане. Има отрицателно становище на финансовото министерство и то добре аргументирано, опиращо се на конституционни норми, законодателство и обществения интерес. То е утвърдено и на заседание на Министерски съвет. На него премиерът изрично уточнява, че в решението, което ще бъде внесено на подпис, трябва да се отчете становището на финансовото министерство. 


„Окончателният текст на решението, изпратен от МРРБ в МС, не отчита бележките на министерството на финансите. Тоест имаме укриване на факти от областния управител и от министъра на регионалното развитие – те не са информирали правителството в своите писмени предложения, че обектът фрегата е изгорял, което предполага връщането му от публична държавна собственост в по-силната форма изключителна държавна собственост. Имаме злоупотреба с власт – фалшифициране на решение на МС, имаме впечатляваща бързина, която има за цел да обслужи нечии интереси”, коментира Петков. Той заяви, че по случая са задали въпрос към премиера, но председателя на парламента го е върнал. 


Вторият сигнал е за избор на изпълнител на проект „подготовка, проучване и проектиране за изграждане на междусистемна газова връзка България – Сърбия. Проектът се финансира от ОП „Регионално развитие” и е на стойност 854 300 лв. Негов ръководител е Евгени Консулов. 

Според Румен Такоров от БСП налице е конфликт на интереси, защото Консулов и министъра на икономиката Делян Добрев имат съвместни бизнес дейности по общи проекти. „По какви критерии е избран младежкият областен координатор на ГЕРБ и кандидат за общински съветник за ръководител на проекта? Защо се е наложило финансирането на подобен проект при положение, че трасето е уточнено преди 15 години?”, попита Такоров. 

По думите му Консулов и Добрев участват в съвместен проект - упражняване на строителен надзор върху строително ремонтни дейности на детска ясла в Благоевград. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6341 |11.02.2013 35 тома енергийни злоупотреби вади Яне Янев . 2| 5372 |10.02.2013 1660 сигнала и жалби са приети в ЧЕЗ през февруари за високи декемврийски сметки . 5| 5616 |28.11.2012 Коалиция за България внесе 2 сигнала в комисията "Янев" . 10| 7005 |26.11.2012 Професори се хванаха за гушите за злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads