Реклама / Ads
1| 5292 |01.10.2013 НОВИНИ

Бури и порои вилнеят в Североизточна България

.
Силни валежи създават проблеми на места в Североизточна България. За последното денонощие в района на Русе са паднали близо 50 литра дъжд на квадратен метър. Вятърът е пулсиращ и е със скорост до 72 километра в час. За сложната обстановка от Метеорологичната станция са изпратили щормови предупреждения до екипажите по река Дунав и пристанищата, съобщава БНР.
 

За втори ден е наводнена улица "Тутракан" в района на Свободната зона в Русе. Там днес работят три отводнителни помпи, за да стигнат хората до работните си места. На територията на Свободна зона има 50 фирми, в които работят над 500 души.

До 80 литра на квадратен метър дъжд са паднали в Силистренска област. От нестихващите вече трети ден валежи са наводнени сутеренът на професионалната гимназия по промишлени технологии в Силистра и приземният етаж на читалището в село Българка. В част от къщите в село Бабук няма вода. В някои жилищни блокове и къщи в Силистра са прокапали тавани, стълбища и прозорци, но на тел. 112 няма подадени сигнали за бедствие. От сутринта екипи на пожарната са отстранили 2 паднали дървета на различни места в района. Спасители изпомпват вода от мазето на службата за социално подпомагане в Дулово. Получен е и сигнал за пречупен стълб пред сградата на дуловското училище "Васил Левски".

След продължилите повече от 24 часа проливни дъждове ситуацията във Варна се нормализира. Пристанището във Варна вече е отворено, но само за пълни кораби. Проблемните участъци около Летния театър, Военноморската болница и ул. "Карамфил" вече са отводнени, съобщиха от общината. Купен Пашов, началник Отдел "Дейности по защита на населението", информира, че на ул. "Кръстьо Мирски" е паднало дърво върху лек автомобил, то вече е нарязано и отстранено от пътното платно.

В Добричко дъждът създаде проблеми в градовете, но селските стопани са доволни от падналите валежи. Улиците приличат на преливащи реки. Неизметени листа, клони, сухи боклуци се събират върху капаците на шахтите и затрудняват отводняването. Има прокапали покриви и комини. Екип на "Гражданска защита" отводни помещение на Държавния архив. Кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед до 4-ти октомври да се проведе заседание на Щаба за защита при бедствия и аварии и да обсъди готовността на общината за зимата.

Въпреки неприбраната реколта от царевица и слънчоглед, земеделските производители се радват на дъжда, защото е предпоставка за по-добра следваща стопанска година. Валежите са на облаци, веднага попиват, земята е жадна, готвим се за сеитба, каза селекционерът Николай Ценов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6832 |13.12.2012 Студ скова страната, големи преспи в Североизточна България . 5| 4984 |12.11.2012 Североизточна България обезкървена заради оставки . 2| 5891 |10.10.2012 Подпалвачи пак вилнеят в София, 3 коли за нощ . 3| 5741 |08.03.2011 Обявиха код "оранжев" за Североизточна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads