Реклама / Ads
51| 5884 |12.04.2011 НОВИНИ

Черната холандска събота през български очи

.
Горчиви изводи и множество въпроси след кървавата баня в Алфен ан ден Рейн описва колегата Даниела Горчева, издател на списание Диалог, която от 17 години живее в същия холандски град на река Рейн.
 

Даниела Горчева

Какво се случи в холандското градче Алфен ан ден Рейн, можеше ли тази трагедия да бъде предотвратена, защо първоначално някои холандски медии допуснаха, че убиецът може да е българин и допустими ли са медийни спекулации относно националността и етническата принадлежност на извършителите на престъпления?

Един слънчев съботен ден

В Холандия слънцето е рядкост и ако се случи да грейне през уикенда, хората бързат да напазаруват в събота до обяд, за да излязат на открито и да му се порадват. Някои предпочитат да се изтегнат на шезлонг в двора на къщата си с книга в ръка, други да отидат на разходка сред природата. Може да видите цели семейства да въртят педалите на велосипедите си по някоя от многобройните алеи, които опасват страната, преминавайки покрай китни селца, зелени ливади с пасящи крави и мелници и живописни езера, в които плуват лебеди, водни кокошки и патици, а чаплите неподвижно стоят на стража край брега и зорко дебнат за някоя по-тлъста риба.
В такъв пролетен слънчев съботен ден може да видите деца да тичат след пъстри хвърчила край морето, може да седнете с чаша изстудено бяло вино на терасата на някое кафене и да наблюдавате преминаващите по реките и каналите лодки, корабчета и яхти. В такъв ден по парковете и улиците ехтят гласчетата на играещите навън деца, над дворчетата на къщите се издига дим от запалените барбекюта и иззад оградите им долита глъчка – хората посрещат гости, приятели, роднини.
Събота е ден и за пазар, защото повечето холандци пазаруват необходимите за дома си хранителни продукти веднъж седмично.
Затова в съботен ден всички търговски центрове гъмжат от хора – млади и стари, родители с малки деца и инвалиди, които пазаруват удобно седнали в своите колички.

Черната събота

И точно по пладне в един такъв слънчев ден в едно провинциално холандско градче в най-обикновен търговски център се разигра кървава драма...

Млад мъж на 24 години с автомат застрелва човек на паркинга пред магазина, изкачва се по външната стълба на търговския център и хладнокръвно преминава покрай различните магазинчета, дрогерии и супермаркет, стреляйки напосоки. Настава паника, част от хората успяват да избягат навън, други се затварят заедно с продавачите в магазините и затварят вратите. Според очевидци извършителят презарежда оръжието си и прави второ кръгче, изстрелвайки общо над 100 куршума и убивайки 6 човека, преди да се самозастреля с куршум в главата. Ранените са 12, от тях трима – тежко. Между леко ранените има две момиченца на 6 и на 10 годинки.
Една от продавачките, която разбирайки какво става придърпва множество хора в магазина си и ги спасява, затваряйки вратата, е застреляна от психопата с оръжие. Над спокойното градче прелитат хеликоптери, които отнасят пострадалите към болницата, вият сирени на линейки и полицейски коли. Хората са шокирани и изплашени. В късния следобед от съображения за сигурност и другите три търговски центъра в града са затворени от полицията.

Мол или търговски център


Не става дума за „мол” с луксозни магазини, а за най-обикновен търговски център със супермаркет и други магазини за хранителни продукти, дрогерии, конфекция...
Тъй като в Холандия често вали, търговските центрове са почти винаги покрити. Ридерхоф, където се разиграва трагедията, е търговски център в квартал, в който живеят средна ръка хора – работници, дребни чиновници и служители, дребни предприемачи, продавачи, пенсионери. С други думи – съвсем обикновени хора, които си печелят хляба, работейки в Алфен, на летище Схипхол или в околните градове.

Полиция, власти

Местната полиция пристига 20 минути след началото на инцидента. В 12.25 ч убиецът, който се оказва че е разполагал с три различни оръжия в себе си, се самозастрелва в главата с пистолет пред една от касите на супермаркета от веригата Алберт Хейн. По същото време районът е отцепен от специализирани служби, които го претърсват за евентуален съучастник, експлозиви и за евентуално терористично послание. Не след дълго намират колата на извършителя и в нея попадат на писмо, в което се твърди, че е заложил експлозиви в другите три търговски центрове. От съображения за сигурност полицията отцепва района и около останалите търговски центрове в Алфен и започва щателно претърсване в продължение на два дни, макар че извършителят не е имал предишен опит с експлозиви.

Правото на информация

През целия ден по холандската телевизия и по интернет тече информация, която непрестанно се допълва. Кметът на града и представители на прокуратурата дават няколко поредни пресконференции, които се предават пряко по телевизията и са качени в интернет. Мотото е: вие имат право на информация. Поднесената официално информация е максимално точна и изчистена от спекулации, няма опити за предрешаване на следствието или за предварителни оценки или правене на пиар.

Идентичността на извършителя

Към 15.58 часа следобед е публично обявено, че извършителят е млад, 24-годишен холандец и е от Алфен на Рейн, както и че е бил известен на полицията по друг повод.
Постепенно медиите допълват неговия портрет: момчето е било психически лабилно, имало е силно изразени суицидни пориви (тоест, мисли за самоубийство), било е на 10-дневно лечение в клиника през 2006. Това, което поставя най-много въпроси е, че Тристан ван дер Филс е бил член на клуб по стрелба и е притежавал разрешително за пет оръжия. Не ясно засега дали е стрелял с някое от 5-те законно притежавани оръжия или с други оръжия.

Медийни спекулации във връзка с предишна престрелка

Преди да стане известна идентичността на сеяча на смърт в търговския център, някои холандски медии допуснаха, че случващото се в търговския център може да има връзка със странния случай от 3 април 2011, когато през нощта в същия квартал бе открита стрелба срещу четирима души, дошли с кола чак от провинция Лимбург в град Алфен на Рейн, където са били причакани от пристигнал от Ротердам мъж, който стрелял по тях.
Според холандската полиция вероятно става дума за разчистване на сметки в престъпния свят. Оказва се, че жертвите на стрелеца от Ротердам са двама българи и двама холандци. Двама от тях – 39 годишен българин и 23-годишен холандец са починали още при пристигането си в болницата. Другият българин и холандец са настанени на лечение. По случая се води следствие и информацията е оскъдна.
Това бе и причината в някои медии да бъдат направени плахи предположения, че е възможно извършителят в събота на 9 април да е чужденец и дори българин, тъй като по странна случайност в иначе спокойния град Алфен на Рейн в рамките на една седмица стават две престрелки.
Полицията категорично опроверга двата случая да са свързани.

Горчиви размисли

Журналистическата етика не допуска упоменаването на етническата принадлежност на престъпника, тъй като престъпленията нямат връзка с етническата или националната принадлежност, така както няма колективна вина и не може цяла една група хора или цял един народ да бъде сочен с пръст заради някой престъпник. Въпросът е принципен.
За съжаление, един политик – демагог като Вилдерс, а преди него и Пим Фортайн – успяха, злоупотребявайки със свободата на словото, да отворят кутията на Пандора и днес, дори в Холандия, доскоро прилични медии все по-често се отклоняват от правилата на добрата журналистика и вместо да съобщават единствено възраст и пол (например: мъж, 25 годишен) се позволяват да говорят било за „мюсюлмански” тероризъм, било за „българска” или „румънска” престъпност и т.н. – примери могат да бъдат давани безброй.
Така например, в иначе приличния вестник Фолкскрант от същата злополучна събота, бе публикувана недопустима манипулативна статия, в която на цели две страници се правят грозни спекулации по адрес на живеещите в Холандия българи. Статията носи заглавие: „Българите идват” и характеризира новопристигналите емигранти от България като нелегално живеещи в Холандия (което е абсурд, защото като граждани на ЕС българите имат право да живеят в Холандия), като работещи на черно, като необразовани и криминално проявени. По този въпрос ще реагирам отделно и ще запозная читателите на Фрогнюз с резултата. Само че преди да настръхваме, когато нас ни обрисуват несправедливо, редно е и да се замислим защо и ние правим същото по отношение на малцинствата в България. И ако в Холандия, все пак подобни случаи са все още е изключение, в България разпасания език на някои журналисти премина всякакви граници.

Въпросите, които холандските медии поставиха след случая в Алфен

Днес цял ден в медиите в Холандия тече дискусия, в която са поставени важни въпроси: кой и как издава разрешително за притежаване на оръжие и как е възможно психически лабилен човек да се сдобие с разрешително.
Още в събота прокуратурата обяви, че разследването ще бъде водено от екип, който е от друг район - от съображения за обективност.
Вероятно ще бъде променен и съществуващият закон и режимът за издаване на разрешителни за притежание на оръжие ще бъде затегнат.
Въпросът, който също не чух и който смятам че трябва да бъде зададен и не само към холандските медии е: а ако извършителят на това чудовищно деяние не бе холандец, а мюсюлманин или чужденец? Каква щеше да е реакцията в обществото и не е ли редно да се престане със спекулациите и да се обвързва престъпността или психопатията с етническа принадлежност или религия?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6030 |01.04.2011 Погребват в събота Михаил Михов . 1| 6507 |31.03.2011 Полицаи удариха дилъри с 44 саксии холандска трева . 0| 4905 |18.03.2011 Отвлекли български моряк край Либия . 4| 4969 |18.03.2011 Миков: Парите от контрабанда отиват в черната икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads