Реклама / Ads
13| 10078 |19.09.2019 НОВИНИ

Четирима наредили на шефа на БНР да свали Силвия Великова от ефир, сред тях не е Борисов

.
Силвия Великова
Четирима души са звъняли на шефа на БНР Светослав Костов да свали Силвия Великова от ефир. След тях обаче не бил Бойко Борисов. Това стана ясно от изказването на самата Великова пред СЕМ.
 

Тя обяви, че представя на вниманието на СЕМ имейл, изпратен ѝ от и.д. директора на програмата Николай Кръстев. В него е заповедта, с която друг репортер е натоварен да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева - да води на нейно място "Преди всички" в същия ден.

 

Мейлът доказва, че тя действително е отстранена от ресора си и от предаването "Преди всички" - факти, които генералният директор и назначеният от него и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев отрекоха.

 

Великова разказа пред СЕМ, че генералният директор Светослав Костов я уведомил за натиска за свалянето ѝ от ефир ден преди това да се случи - на 12 септември. Тогава я поканил на разговор в Борисовата градина. Казал ѝ, че над него има силен натиск и е заплашен, че ако не отстрани нея от микрофона, децата му ще гладуват и няма да може да си намери работа. "Обадиха ми се четирима души", казал Костов. Трябвало да избира дали да изпълни нареждането или да подаде оставка. Добавил, че в противен случай ще пострада и радиото - ще бъде намален бюджетът и ще бъде обединено с БНТ. Разговорът протече приятелски и открито, каза Великова. Тя отговорила, че ако я свали от ефир, трябва да даде обяснение защо го прави. Костов отговорил, че ще посочи като повод случая с огласяването на лични данни на дете от Пловдив.

 

Великова предложила да потърсят друго решение. Попитала да звъннат ли на Борисов и да сигнализират. "Не, натискът не е от там", отговорил генералният директор.

 

Пред медийните надзорници ситуацията описа детайлно и Даниела Късовска. Тя говори за "безпрецедентен натиск и цензура" в радиото и изтъкна, че това е в нарушение на ЗРТ. Късовска отново описа събитията от 12 и 13 септември и призова регулатора да направи така, че Радиото да може да работи свободно. Според нея отговорността е на ръководството, вкл. на Управителния съвет.

 

Късовска поиска директно оставката на генералния директор и УС и заяви, че не вижда как "Хоризонт" може да продължи да работи под тяхно ръководство.

 

Не искаме в ефира на радиото да звучи let It Be, не искаме да има протести за свободата на словото, коментира председателят на регулатора София Владимирова. Тя благодаря на Редколегията, че е представила своята гледна точка пред регулатора.

 

Веднага след срещата започва заседанието, на което съветът трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над Програма "Хоризонт" от новото ръководство и безпрецендентното спиране на сигнала в цялата страна на 13 септември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5030 |18.09.2019 По модела на Гешев: Появи се писмо в подкрепа на шефа на БНР . 7| 8625 |14.09.2019 Адвокат съди за клевета шефа на СДВР, иска му 20 000 лв. . 0| 4503 |12.09.2019 Съдът пак ще решава за ареста на шефа на ”ТАД Груп” . 2| 5072 |03.09.2019 Надзиратели питат Данаил Кирилов под натиск ли е уволнил шефа на затворите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads