Реклама / Ads
8| 6156 |22.03.2013 НОВИНИ

Четирима ще заместват министър Василев

.
Асен Василев Източник: Булфото
Четирима заместник-министри включва екипа на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.
 

Виолета Лорер ще отговаря за икономическия ресор с акцент върху малките и средните предприятия. „Основната ни задача ще е да поддържаме икономическата стабилност в страната и максимално да улесним малките и средните предприятия", обяви г-жа Лорер и допълни, че вече е задействана процедура за изплащане на дължими от държавата средства на фирмите.

Ирена Младенова поема европейските програми, ще отговаря и за инвестиции, иновации и предприемачество. „Ще направим всичко възможно да ускорим изплащането на средства по оперативна програма „Конкурентоспособност" и по този начин да подпомогнем фирмите. Предстои ни работа и за популяризирането на вече отворени схеми, насочени към бизнеса, съобщи Ирена Младенова. Една от тях предвижда кредитиране с преференциални лихви на малките и средните предприятия с повече от 700 милиона лева, която се реализира по инициативата Джереми. Втората схема е насочена към подпомагане на фирмите в областта на енергийната ефективност. По нея общото финансиране е на стойност 300 милиона лева, като при необходимост фирмите имат възможност да използват кредитен ресурс, предоставен от ЕБВР за съфинансиране, посочи зам. министър Младенова. Като една от основните си задачи тя открои и подготовката за европейско финансиране на българския бизнес през следващия програмен период.

Божан Стоянов поема енергийния ресор в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. „Ще направим проверка на най-важните участници в българската енергийна система и ще започнем промени, които да осигурят повече прозрачност в сектора", обяви г-н Стоянов. По думите на министър Василев през следващата седмица ще бъдат обявени изпълнителите на международния одит в енергетиката.

Иво Маринов ще продължи да изпълнява своите задължения като ресорен заместник министър по туризма, обяви Асен Василев. Той обясни, че до това решение се е стигнало след среща с туристическия бранш, който се е обединил около общите задачи за решаване в сектора, но не е успял да стигне до консенсус по отношение на кандидатурата за заместник министър.

Асен Василев запозна представителите на медиите със свършеното от своя екип през първата работна седмица, откакто оглавява Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По негово настояване електроразпределителните дружества ще приведат общите условия на своите договори в съответствие с европейките норми в бранша.

Мерки за енергийна ефективност в 168 обществени сгради ще бъдат реализирани със средства от Международен фонд „Козлодуй". Предстои сключването на договора, в който изрично ще бъде предвиден ангажимент подизпълнителите да получат 30 на сто авансово плащане, сумите да бъдат изплатени напълно в 30-дневен срок след приключване на работата и да бъде разкрита гореща телефонна линия в МИЕТ, на която да се приемат сигнали за нередности при изпълнението, обясни министър Василев.

В туристическия ресор предстои изработването на наредбите към Закона за туризма. За максимална ефективност на работата ще бъдат сформирани работни групи с участието на представители на туристическия бранш и държавата. Ще бъде създадена и обществена комисия, която да разработи дългосрочна стратегия за развитие на туризма в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8061 |22.03.2013 Министърът на земеделието говори на езика на ЛИДЕР . 5| 5114 |22.03.2013 Министър Милошев се заема с казуса "даскалския Харлем шейк" . 8| 5596 |20.03.2013 Орешарски: Който и да е финансов министър, да не действа като в кабинета Борисов . 2| 5232 |19.03.2013 Министър Милошев: Рейтингите ще отсеят ВУЗ-овете менте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads