Реклама / Ads
4| 4557 |13.10.2010 НОВИНИ

ЧЕЗ се опъна на ДКЕВР, няма да сваля таксите

.
Засега електроразпределителното дружество ЧЕЗ няма да намали таксата за повторно включване на тока на потребител, чието захранване е спряно заради неплатени сметки. Това стана ясно от думите на Алеш Дам, главен оперативен директор на „ЧЕЗ България“.
 

Дам каза, че все още дружеството няма официално вчерашното решение на ДКЕВР за намаляване на таксата на 19,38 лв. за нормално включване и 38 лв. за експресно включване на тока.

В момента ЧЕЗ работи по двойно по-високи цени за тази услуга – от лятото иска 38,44 лв. и 76,88 лв., съответно за обикновено и експресно възстановяване.

Ако има официално публикувано решение на регулаторната комисия, ние ще се съобразим с него, ще го анализираме и ще решим как да действаме, каза Дам. Най-вероятно обаче компанията ще обжалва решението на ДКЕВР пред съда.

Шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев каза вчера, че Е.ОN са предупредени да не обявяват новите си такси, а на ЧЕЗ било разпоредено да намали наполовина таксите, които въведе. В момента останалите две други електроразпределителни дружества – Е.ON и EVN, искат на клиентите си двойно по-малко пари, отколкото ЧЕЗ.

„Разбираме, че ДКЕВР са решили да поискат сериозно намаляване на таксите за повторно включване на захранването след спиране за неплатени сметки, въпреки че тази услуга е нерегулирана, не подлежи на регулиране от страна на ДКЕВР и по този казус има решение на Върховния административен съд (ВАС)“, реагираха от ЧЕЗ.

От компанията изтъкнаха още, че „опитите да бъдат намалени тези такси, които по правило засягат некоректните клиенти, които не си плащат сметките за ток и по този начин нарушават правата на всички останали, освен че ще ощетят компаниите, ще бъдат допълнителен стимул за неплащане на сметките“.

Днес от компанията потвърдиха, че срещу „ЧЕЗ Разпределение“ има пет наказателни акта и четири срещу „ЧЕЗ Електро“. През лятото държавен одит уличи и трите компании – ЧЕЗ, Е.ON и EVN, че са похарчили десетки милиони за консултанти и външни услуги към други фирми, както и за плащания към компаниите майки в чужбина. Комисията обаче не е открила нарушения при стопанисването на имоти на НЕК. Ако глобите по тези актове бъдат правомерни, дружеството ще бъде принудено да ги плати, коментира Алеш Дам. Той съобщи още, че просрочените вземания на дружеството са достигнали огромен мащаб, като проблеми с плащането има най-много при стопанските клиенти, но също така и при държавните и общински учреждения и битовите абонати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4606 |13.10.2010 Костов: МВР няма нужда от привилегии, а от реформи . 12| 4928 |13.10.2010 Г. Сефер: Доган няма да излезе в пенсия . 9| 4732 |12.10.2010 СДС: В бюджет 2011 няма переспектива за реформи . 7| 5185 |06.10.2010 КАТ вече няма да пипа точките, а паричките ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads