Реклама / Ads
11| 5340 |10.01.2012 НОВИНИ

Членството ни в Шенген не било приоритет за Дания

.
Очаквано присъединяването на България и Румъния изпадна от приоритетите на европейското председателство, след като Дания го пое от Полша. Датският министър по европейските въпроси Николай Вамен обяви за приоритет сътрудничеството в Шенгенското пространство, но не и присъединяването на двете балкански страни.
 


По-късно посланикът на Дания в България Коре Янсон обясни, че страната му е ангажирана с членството на България и Румъния, но то зависи от резултатите в междинния доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред, които трябва да убедят Холандия, че е време двете страни да влязат в свободната от граничен контрол зона.  

"Когато говорим за международни договори, няма място за чувства" отбеляза Янсон, припомняйки, че за разширяването на Шенген е нужно съгласието на всички страни членки.

Въпреки че Полша обяви присъединяването на България и Румъния за основен приоритет, не постигна успех заради твърдата позиция на Холандия, както и на Финландия. Хага настоява за отчетливи резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и вече обяви, че ще изчака и излизането на юлските доклади на ЕК преди да преразгледа позицията си.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви от своя страна във вторник, че целта на България остава влизане в Шенген през първите шест месеца на годината.

"Очакваме подкрепа от датското председателство, за да решим този въпрос", заяви Ковачева.

Дания обяви икономично председателство, в духа на кризата

Дания обяви за основен приоритет на председателството си борбата с икономическата криза и в този дух обяви, че ще се цели към "нискобюджетно председателство". Чешмяна вода вместо бутилирана минерална, по-малко подаръци  за вишестоящите и по-голямо използване на обществения транспорт ще са сред белезите на датското председателство.

През следващите шест месеца, докато е начело на ЕС, страната планира бюджет от 35 милиона евро, както и по-малко срещи на европейските министри. За сравнение Полша похарчи 115 милиона евро през изминалата половин година като ротационен председател на общността.

"За последен път виждате тези бутилки с вода. Следващия път те ще бъдат заменени с хубава чиста датска вода от чешмата", каза Николай Вамен, посочвайки бутилките с минерална вода по време на пресконференция в Копенхаген на 9 януари.  

По думите на датския евроминистър обаче това, че Дания планира икономично председателство, не означава, че отправя послание към другите страни как да си гледат работата.

Не искаме клуб на 10-те или 17-те, а на 27-те

Той подчерта още, че въпросите в ЕС трябва да бъдат решавани на масата, на която седят представителите на всичките 27 държави от ЕС.

Не искаме клуб на десетте или на 17-те, а на 27-те, добави министърът. Вамен заяви, че приветства готовността на Германия и Франция да поведат процесите в ЕС, но напомни, че блокът е общност от 27 държави.

Посланик  Янсон също отбеляза, че страната му ще се бори да няма разделение между страните членки на еврозоната и останалите 10 страни от ЕС, които не са приели еврото.

Приветстваме водещата роля на Франция и Германия, но също така искаме да е много ясно, че това е съюз от 27 държави, заяви Вамен.

Вамен очерта четири основни приоритета на датското председателство - отговорна, динамична, зелена и сигурна Европа. Той отбеляза, че наред с бюджетните ограничения е необходимо усилията да бъдат насочени и към повече заетост, работни места, растеж. По думите на Вамен единният пазар има голям неизползван капацитет, включително с възможността за по-приемливи цени на обмена на данни в роуминг.

Той изрази надежда за постигането на напредък по процеса за разширяването на ЕС, както и за повече сътрудничество в Шенген.

През втората половина на годината Дания ще предаде ротационното председателство на ЕС на Кипър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12319 |13.12.2011 Холандия непримирима – не иска България в Шенген . 20| 5474 |11.12.2011 Влизаме в Шенген догодина, но отчасти . 14| 5120 |05.12.2011 Дания ни дава рамо по пътя за Шенген . 41| 5315 |01.12.2011 Холандия продължава да не ни иска в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads